"De voedselketen is nu eigenlijk georganiseerde onverantwoordelijkheid"

Als een dapper Gallisch dorpje houdt supermarktcoƶperatie Odin zich staande in het Nederlandse supermarktstrijdperk. Niet door een geheime toverdrank, maar door een ander denkkader en een ander businessmodel. Odin telt nu 28 winkels, een webwinkel, een groothandel, een boerderij waar ook zaden van landbouwgewassen worden veredeld en vermeerderd, en een imkerij, die bijenvolken heeft staan op 26 locaties en daar bijdragen aan de biodiversiteit in hun omgeving. Dat past bij het Odin uitgangspunt de hele keten te willen overzien omdat alles samenhangt. Directeur Merle Koomans van den Dries: "De voedselketen is nu eigenlijk, zoals ik iemand hoorde zeggen, georganiseerde onverantwoordelijkheid. Ieder verzorgt een stukje en is bezig voor zijn eigen club, maar niemand kijkt naar het geheel."

Jacky Bax schrijft voor de Wiardi Beckman Stichting een blogserie over de uitdagingen van ons voedselsysteem. Zij interviewt daarvoor mensen die er voor hun werk of in hun leven mee te maken hebben. Waaronder supermarktmensen. En in dat licht vroeg ze aan een Jumbo-ondernemer, aan de directeur van Dutch International Food Supply en aan Merle Koomans van den Dries van Odin hoe zij hun rol in de voedselketen zien en welke ruimte en verantwoordelijkheid wij zien om als winkelketen gezond eten te bevorderen. Merle: "Ik vond het een interessant gesprek wat mij ook weer tot nadenken heeft aangezet. En het artikel laat zien hoe opmerkelijk anders je naar dingen kunt kijken..."

Klik hier om verder te lezen.

Bron: Wiardi Beckman Stichting


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.