Verkoop van AGF in plastic verboden in Spanje vanaf 2023

Een van de maatregelen die wordt overwogen in het Koninklijk Besluit betreffende Verpakkingen en Afval waaraan de Spaanse regering de laatste hand aan het leggen is, is dat de verkoop van groenten en fruit in plastic verpakkingen in de retail en detailhandel in Spanje wordt verboden vanaf 2023, zo zeggen enkele bronnen binnen het ministerie.

Het verbod geldt voor artikelen die minder dan anderhalve kilo wegen en is vergelijkbaar met de Franse Anti-afvalwet die in 2022 van kracht zal worden. "De Spaanse regering probeert op de meest effectieve manier het overmatig gebruik van verpakkingen te bestrijden. Plasticvervuiling heeft alle limieten overschreden", vertelt een woordvoerster van het ministerie ter verdediging van de maatregel.

Volgens de reeds beschikbare informatie valt voedsel "dat gevaar loopt te bederven wanneer het los wordt verkocht" buiten het verbod op plastic verpakkingen. De lijst met producten zal worden opgesteld door het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid en Voeding.

Herbruikbare verpakking
Een andere doelstelling van het Koninklijk Besluit is om tegen 2030 de verkoop van plastic flessen voor dranken met 50% te verminderen, zo blijkt uit informatie die de regering al heeft doorgespeeld aan de belangrijkste sectorpartijen. Ook tegen 2030 zouden alle verpakkingen die op de markt worden gebracht recyclebaar moeten zijn.

Volgens informatie die NGO’s van het ministerie hebben gekregen, zullen ook maatregelen worden genomen om het gebruik van herbruikbare verpakkingen te stimuleren (bijvoorbeeld hardere plastic of glazen flessen die meermaals kunnen worden gebruikt).

Een van de hete hangijzers van zowel dit Koninklijk Besluit als de Afvalwet die in het Congres van Afgevaardigden wordt behandeld, is de implementatie van een statiegeldsysteem dat in sommige landen van de Europese Unie gangbaar is, maar in Spanje niet van de grond komt. Een aantal milieuorganisaties zijn voor, terwijl Ecoembes, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het verwerken van het merendeel van de huishoudelijke verpakkingen, niet overtuigd is.

Bron: elpais.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.