Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

CNIPT

"Overvloed aan biologische aardappelen op de Franse markt"

"Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt met het groter worden van het aanbod aan biologische aardappelen helemaal geen rekening gehouden met het aantal dat de vraag kan absorberen, op een verzadigde en beperkte markt (minder dan 3% van het totale aardappelaanbod)." Dit is te lezen in de nieuwste editie van 'Pomme de terre Hebdo' van het Franse Comité National interprofessionnel de la Pomme de Terre (CNIPT).

Franse productieverhoging
Na seizoen 2019/20, dat werd gekenmerkt door een toename van de opbrengsten en oogsten, nam het biologische aanbod in 2020/21 met 15% toe. De grootte van dit aanbod wordt geraamd op zo'n 65.000 ton (totaal aantal biologische aardappelen), binnen de lange keten op contractbasis afgezet, inclusief importaardappelen (bron: AND-I/CNIPT-onderzoek).

Bijna 90% van de Franse oogst vindt plaats in de regio's Grand-Est, Centre, Bretagne en Hauts-de-France. De aardappelvolumes van de Franse oogst die voor de industrie bestemd zijn, blijven groeien en bereiken 21% (tegenover 17% in 2019). De invoer is historisch laag, met een daling van 78% met 750 ton (1% van het totale biologische aanbod).

Een markt in onbalans in de tweede helft van het seizoen
De oogst van 2020 werd gekenmerkt door een gemiddelde kwaliteit, met de aanwezigheid van draadworm. De afzet in het eerste deel van het seizoen was stabiel te noemen. Vanaf de lente kwam hierin verandering (het voorgaande jaar werd gekenmerkt door een stijging van de aankopen aan het begin van de gezondheidscrisis).

Het einde van het seizoen werd gekenmerkt door een overvloedig aanbod van biologische aardappelen in vergelijking met wat de markt kon absorberen. Hierdoor daalden de prijzen en verliep de afzet moeizamer.

De gemiddelde prijzen van de biologische exportaardappelen waren in de tweede helft van seizoen 2020-21 met bijna 60% gedaald in vergelijking met de prijzen die in seizoen 2018-19 voor de biologische exportaardappelen werden gehanteerd.

Voor meer informatie: 
CNIPT


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven