Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Welk economisch nut heeft biologische certificering voor melkveehouders in Europa?

Certificering in de landbouw zorgt voor de naleving van tastbare normen en moet landbouwers economische kansen bieden. In het document 'Does organic certification make economic sense for dairy farmers in Europe?' van FiBL-onderzoekers worden de variabele winst- en efficiëntie-effecten van biologische certificering in de melkveehouderij in heel Europa gekwantificeerd.

Voor het onderzoek zijn ILB-gegevens op bedrijfsniveau uit 25 landen gebruikt. Er werd rekening gehouden met de diversiteit van de landbouwbedrijven door verschillende productieomgevingen te definiëren. Er werden vier verschillende klassen van melkveebedrijven met vergelijkbare productieomstandigheden geïdentificeerd om de variabele winst- en efficiëntieverschillen tussen gecertificeerde en niet-gecertificeerde bedrijven te beoordelen.

Er is sprake van selectiebias aangezien de landbouwers zelf beslissen of zij zich laten certificeren en niet willekeurig worden aangewezen. Om deze vertekening tegen te gaan, hebben de FiBL-onderzoekers de certificeringseffecten geschat met behulp van een model dat rekening houdt met gemakkelijk waarneembare kenmerken (bv. bedrijfsgrootte) en moeilijker waarneembare kenmerken (bv. risicoaversie).

Uit de resultaten blijkt dat biologische certificering voor Europese melkveebedrijven een positief effect had op de variabele winst, terwijl de technische efficiëntie in twee van de vier klassen licht toenam. Deze significante effecten van certificering op de efficiëntie werden geraamd op respectievelijk 2% en 7%. Wat de variabele winst betreft, lopen de effecten uiteen van 66 euro per koe tot 234 euro per koe. In relatieve termen betekent dit een winst van 38% tot 50% voor bedrijven in meer koele of gematigde zones en een winst tot 182% voor bedrijven in zones met warmere klimatologische omstandigheden.

Klik hier voor het onderzoeksrapport.

Bron: FiBL

Publicatiedatum: