Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jos Willemse bezoekt de bijen op De Kromme Lepel

Zomer 2021: donkere dagen voor de bijen

Odin imker Jos kijkt samen met biodynamische boer en tuinder Peet de Krom terug op afgelopen zomer. Wat viel hen op? Wat vertelde de bijen hun? En hoe speelt het altijd aanwezige ritme van de natuur een rol bij de bijenvolken?

Bijen bij biodynamisch tuinbouwbedrijf De Kromme Lepel
Boer Peet de Krom runt samen met zijn vrouw Elza het biodynamische tuinbouwbedrijf De Kromme Lepel op de zandgrond van Bergen op Zoom. Hier worden zowel in de volle grond buiten als in de kas allerlei soorten boontjes geteeld, zoals spruitjes, prei en groenbemesters. Het meest bekend zijn wellicht de heerlijke aardbeien die hier elke zomer groeien op het stro. Iedere zaterdag is er op de boerderij een markt. Ook is er een prachtige tuin aanwezig waar je tussen de zoemende bijen, insecten en overvliegende vogels wilde bloemen kunt plukken.

Sinds 2020 staan er op De Kromme Lepel Odin bijen. Op de biodynamische boerderij van Peet en Elza gedijen de bijen goed , ze dragen bij aan de communicatie en de biodiversiteit en zorgen uiteraard voor de bevruchting van de verschillende gewassen. Jos: "Na een aanvankelijke lastige start heeft het nieuwe volk zich dit jaar goed ontwikkeld."

Donkere zomermaanden
"Het was een donkere tijd voor de bijen", vertelt Peet. "Waaraan zie je dat?", vraagt Jos. "Dat kon je zien aan de achterblijvende blad ontwikkeling. Het was minder licht deze zomer." Hierdoor konden de bijen er minder op uit gaan om nectar binnen te halen. Ook de vele regenbuien en nattigheid droegen hier aan bij.

Bijvoeren om te overleven
Met name de jonge zwermen hadden het niet altijd makkelijk om tot ontwikkeling te komen. "Er werd her en der bijgevoerd met suikerwater, honing of invertsuiker, anders zouden de bijen het niet overleven", vertelt Jos. Ook deze zomer zijn er helaas bij imkers weer zwermen overleden door een tekort aan nectar gevende bloemen en omdat imkers er te laat bij waren om bij te voeren.

De oudere volken hebben het doorgaans een stuk beter vanwege de eerder aangelegde voedsel voorraden en omdat ze meestal met meer bijen zijn. De Linde heeft in juni nog veel gegeven maar de maanden erna werd dit snel verbruikt door de bijen voor het warm houden van het broednest.

Honing oogsten
Jos: "Zelf oogst ik heel weinig tot geen honing. Als biodynamische imker laat ik de voedselvoorraad geheel bij de bijen in beheer, zo blijft de natuurlijke balans het beste in tact. Voor regulier werkende imkers viel er weinig tot niets te oogsten dit voorjaar door de lang aanhoudende kou. Wanneer er Linde honing geoogst was kon deze de maanden erna weer terug gevoerd worden omdat er te weinig eten was deze zomer."

Inwinteren
Op dit moment zijn de imkers druk met het zogenaamde inwinteren. Hierbij voert de imker zijn bijen zodat ze voldoende honing achtige voeding beschikbaar hebben om de winter goed door te komen.

Late dracht
Hopelijk kunnen de bijen toch nog het een en ander verzamelen. De heide bloeit nu prachtig en van de gulde roede, spring balsemien, herfstasters en klimop kunnen de bijen wellicht ook nog flink wat nectar en stuifmeel binnen brengen.

Meer te weten komen over de Odin Imkerij? Of zelfs vriend worden van de Odin Imkerij? Door meer bijen op boerderijen willen we bereiken dat het landschap natuurlijker wordt, zodat het met alle insecten beter gaat. Door iedere maand € 2 te schenken ondersteun je de Odin imkerij met het plaatsen & verzorgen van bijenvolken en het delen van kennis.

Bron: Odin

Publicatiedatum: