Sinds wereldwijd de economieën weer opengaan, lopen mondiaal ook de prijzen van bijvoorbeeld grondstoffen en goederenvervoer flink op. In Nederland kwam de afgelopen maanden de inflatie ook snel terug. Moeten we ons zorgen maken over flink hoge inflatie? Volgens het Economisch Bureau van ABN AMRO is deze opleving van tijdelijke aard. De verwachting is dat de inflatie in 2021 onder de 2 procent blijft en in 2022 daalt naar 1,2 procent. Maar wat betekent dat precies?
Foto: ABN AMRO
Eerst het goede nieuws van de economische groei: wereldwijd is er momenteel over een breed front sprake van economisch herstel. Het consumentenvertrouwen is verbeterd en dit leidde al in het tweede kwartaal van dit jaar tot een sterk groeiende vraag naar producten. "De oorzaak van het stijgende consumentenvertrouwen ligt voor de hand", stelt Nora Neuteboom, één van de auteurs van het rapport. "Dit komt door de heropening van de maatschappij in veel landen, dat wil zeggen het eindigen van de lockdowns en het opheffen van beperkende maatregelen als gevolg van de coronapademie."
Maar alles wordt wel duurder. "Het is een eenvoudige economische wetmatigheid", legt Nora uit, "de vraag stijgt, het aanbod blijft achter, er ontstaat schaarste en dan stijgen de prijzen. Het probleem zit dus aan de kant van het aanbod, de productie. Aan het begin van de pandemie daalde de vraag, waren de vooruitzichten slecht en schaalde men de productie terug. Nu bij heropening lukt het niet om snel genoeg te anticiperen op de gestegen vraag. Dit komt vooral tot uiting in hogere grondstofprijzen, die weer doorwerken in hogere prijzen van de eindproducten."
'We blijven spaarzame volksaard trouw'
Het Economisch Bureau verwacht dat de inflatie onder de 2 procent blijft in 2021, en in 2022 daalt naar rond de 1,2 procent. De handelsverstoringen en hogere grondstofprijzen zijn tijdelijk. Het aanbod van goederen zal snel terugkeren op het oude niveau. Er zijn de iets hogere arbeidskosten door de stijging van de lonen, maar de 2 à 3 procent loonstijging per jaar die voor de komende jaren verwacht wordt, zal niet tot een te hoge inflatie leiden. Ook vanuit de kant van de consumenten verwacht Nora dat de prijsdruk niet genoeg toeneemt om de inflatie op te stuwen: "Ondanks de hogere lonen neemt het reële besteedbaar inkomen in 2022 af en daarmee normaliseert de vraag van consumenten. Bovendien verwachten we geen grote opleving van de consumptie doordat Nederlanders het opgepotte spaargeld gaan spenderen. We gaan wel wat meer besteden, maar we blijven onze spaarzame volksaard trouw", besluit Nora.
Bron: ABN AMRO