Anneleen Van Meervenne, Kriket: "We verwachten een golf aan innovatie"

Krekels veilig bevonden als voedingsmiddel

Tholen - Krekels zijn veilig bevonden als nieuw voedingsmiddel. Dat maakte de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA dinsdag bekend. De Europese Commissie had de EFSA gevraagd onderzoek te doen naar de voedselveiligheid van de Acheta domesticus ofwel huiskrekel bij toepassing als snack en als voedselingrediënt in een aantal voedingsproducten.

Goedkeuring door de EFSA was volgens Anneleen Van Meervenne van Kriket de laatste grote horde die moest worden genomen. "Nu de EFSA groen licht heeft gegeven, verwachten we dat de Europese Commissie in het voorjaar van 2022 de krekel als voedingsmiddel toelaat in Europa."

Nu heeft een tiental Europese landen, waaronder Nederland en België, krekels goedgekeurd als voedingsmiddel, na akkoord door de Europese Commissie zullen krekels in heel Europa worden toegelaten. Dat zal volgens Anneleen leiden tot een grote verbreding van de markt. 

Ze noemt het een goed signaal dat de krekels voedselveilig zijn bevonden op basis van wetenschappelijk onderzoek. "We hopen dat het de markt een boost geeft. Niet alleen voor producenten en productontwikkelaars, maar ook voor overheden om de sector te ondersteunen. We verwachten een heel grote golf aan innovatie met nieuwe investeringen en nieuwe projecten. Hoe groter de sector, hoe meer expertise er komt. Dat zal leiden tot professionalisering van productie tot commercialisatie." 

Rechts: Anneleen Van Meervenne en Folkert De Jong van Albinsecta nabij Utrecht waar de krekels voor Kriket worden gekweekt

Toelating van de krekel als voedingsmiddel past volgens Anneleen in het debat rondom de Farm2Fork-strategie van de Europese Commissie. "Krekels zijn nog niet biologisch, dat is de volgende stap." 

Voor meer informatie:
Anneleen Van Meervenne
KRIKET
+32 (0)472 865381
anneleen@kriket.be
www.kriket.be  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven