Eerste zelfstandige Nederlandse natuurvoedingswinkel krijgt bio-certificaat

Natuurvoedingswinkel Chili & Spruit uit Malden is recent de eerste zelfstandige Nederlandse winkel met bio-certificaat geworden. Dit tot verbazing van eigenaren Lotte Schoenmakers en Bulekri Al- Beraki, zo deelt certificeringsinstantie Skal in een bericht bij een foto met daarop twee lachende ondernemers.

Het stel gelooft dat gezonde voeding begint bij een gezonde bodem en probeert hun klanten mee te nemen in hun liefde voor het telen van groenten. Ze bieden in hun winkel door Bulekri geteelde groenten en een groentetas aan, maar geven ook adviezen over gezond eten. 

Dat zij de eerste zelfstandige winkel met een bio-certificaat zijn, vindt Lotte grappig. “Ik had zelf eigenlijk niet het idee dat wij er zo snel bij waren.” Ze vindt het wel terecht dat er nu een certificeringsplicht voor winkels is. “De andere schakels in de keten worden tot over hun oren gecontroleerd, dan is het eigenlijk wel raar dat winkels gewoon kunnen doen wat ze willen. Zeker nu biologisch tegenwoordig ook op veel meer plekken verkocht wordt, is het wel belangrijk dat je zeker weet dat wat je koopt ook echt biologisch is.”

Adviseren en uitleggen
De ondernemers geven graag advies bij wat ze aanbieden. “We durven nu soms producten buiten het seizoen niet aan te bieden. Als je goed kunt uitleggen waarom je dat doet en klanten het ook merken aan de smaak, dan gaan ze daar wel in mee. Je ziet ook letterlijk aan het weer hoe de cherrytomaatjes zullen smaken. Als het mooi weer is geweest, zijn ze de week erna veel lekkerder. Mensen krijgen er zo meer feeling mee. Als er putjes in de courgette zitten omdat er een hagelbui overheen is gegaan, dan kun je dat ook weer uitleggen.”

Natuurvoedingswinkel Chili & Spruit ligt in Malden, op zo'n vijf kilometer afstand van Nijmegen. Zo'n acht jaar geleden namen Lotte Schoenmakers en Bulekri Al-Beraki de natuurwinkel, waar ze beiden werkten, over. De naam van de winkel staat voor 'eten van hier' en een tikkeltje exotisch, gezond en smaakvol met een beetje pit en weerspiegelt de variatie in de winkel.

Van tuinderij naar winkel
Tijdens haar studie antropologie werkte Lotte in een biologische winkel en reisde en werkte een tijd in het buitenland. Eenmaal terug in Nederland ging ze tijdelijk, zo dacht ze tenminste, aan de slag in de winkel waarvan ze nu eigenaar is. “Maar ik ontmoette er mijn man en op een gegeven moment kregen we het aanbod de winkel over te nemen.”

Hij werkte jaren bij verschillende tuinderijen, zo vertelt ze. “Toen hij voor het eerst een biologische tomaat proefde, dacht hij: 'Hè hè, zo horen tomaten te smaken'”, vertelt Lotte. “Hij komt oorspronkelijk uit Irak en vond de tomaten hier nergens naar smaken. Zo is hij vanuit de tuinderij in de winkel terechtgekomen.”

Bron: Skal


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven