Ekoplaza start pilot: van boer tot bord klimaatpositief

Ekoplaza werkt samen met de leveranciers van hun Puur NL producten om van boer tot bord helemaal CO2-neutraal te worden. En daar waar kan wil de groothandel meer CO2 opnemen dan uitstoten in de keten.

Koolstofboer
"Bij de groothandel en op ons kantoor werken we helemaal CO2-neutraal. Een verbeterpunt is het vervoer van de groothandel naar onze winkels. Elektrische vrachtwagens zijn vaak niet inzetbaar vanwege de actieradius, de (beperkte) oplaadmogelijjkheden en -tijd. Om dit te compenseren, zetten we een aantal van onze telers in als koolstofboer. Door de bodem klimaatvriendelijk te bewerken en extra bomen te planten op hun bedrijf, zorgen ze voor meer CO2-opslag. Daar belonen we ze voor. Als pionier maken we met deze nieuwe verbinding onze biologische keten nog sterker en het Nederlandse landschap steeds mooier."

Agroforestry
Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten blijkt ook het integreren van bomen in de landbouw, de zogeheten agroforestry, bij te dragen aan klimaatverbetering. Agroforestry is het integreren van bomen in de landbouw. Het afgevallen blad verbetert de bodem, de bodem leggen CO2 vast en leveren extra inkomsten op (vrucht en hout). Nuttige insecten, vogels en zoogdieren vinden er voedsel en habitat. Bomen dragen zo bij aan de biodiversiteit. Als landschappelijk erfgoed verfraaien ze het landschap. Agroforestry is goed in te zetten in kippenuitlopen en als voederhagen in weilanden voor geiten en varkens.

Teler Pipie en zoon Gijs van De Koekoek
In Drimmelen, bij gemengd bedrijf De Koekoek, is boerin Pipie samen met toekomstig opvolger zoon Gijs, enthousiast over de mogelijkheden: "De verbreding met agroforestry past echt bij ons familiebedrijf want naast het telen van wortels en bieten, willen we bijdragen aan dierenwelzijn en klimaat. Met agroforestry werk je natuurinclusief met de dieren, de gewassen en de omgeving. Onze boerderij ligt bij de Biesbosch. Het oude landschap wordt hier, achter de dijk, afgewisseld met rechte stukken akkerbouwgrond verkregen door inpoldering en verkaveling. Met rijen notenbomen op het kruidenrijke grasland willen we die overgang verzachten én hebben onze koeien altijd schaduw. Daartussen komen stroken eiken-, beuken- en kastanjebomen. De eikels, kastanjes en beukennootjes zijn weer voer voor de varkens. Ook komt er een perceel met bramen- en bessenstruiken. Wij willen het hier steeds beter maken door te zorgen voor een mooier landschap, een gezonde bodem en tevreden dieren in de wei. Uiteindelijk verkoopt Ekoplaza onze groenten, ons vlees, ons fruit en onze noten. Al dan niet verwerkt in de lekkere verse maaltijden."

Ekoplaza start deze pilot met de boeren van De Koekoek, Mariënwaerdt, Boomgaard Ter Linde, De Lepelaar, GeluksVogels, Eko-boerderij De Eerste en Fruitboer Harrie van den Elzen. Het doel is dat het uiteindelijk een vast onderdeel bij alle telers wordt waar Ekoplaza mee samenwerkt, ook in het buitenland.

Voor meer informatie: www.ekoplaza.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.