Overheden, biologen, ecologen, natuurliefhebbers en wetenschappers maken allemaal gebruik van de informatie van websites als waarnemingen.nl om te kijken welke soorten waar voorkomen. Heel leuk, maar vooral ook heel nuttig. Worden er geen waarnemingen doorgegeven, dan lijkt het of soorten in bepaalde gebieden niet voorkomen. Om een compleet beeld te krijgen van de aanwezig soorten is de hulp van boeren en telers nodig.
Invoer alle soorten op waarnemingen.nl
Met ingang van 1 januari 2023 gaat Water, Land & Dijken van start met een nieuw stelsel voor agrarisch natuurbeheer. Op dit moment werkt de organisatie hard aan de voorbereiding hiervan. "Naast weidevogelbeheer onderzoeken we ook de mogelijkheden voor andere soorten als uilen, vlinders, libellen, bijen enzovoorts. Hierbij is het fijn te weten welke soorten er waar voorkomen. De Nationale Databank Flora & Fauna (NDFF), die gebruik maakt van waarnemingen.nl is hiervoor een handig hulpmiddel. Wanneer waarnemingen van dieren zijn ingevoerd op www.waarnemingen.nl, of bijvoorbeeld via de app ObsIdentify, kunnen wij aan de hand hiervan bepalen of het zinvol is maatregelen te nemen voor een bepaalde soort in een bepaald gebied. U zou ons enorm helpen als u, behalve weidevogels en predatoren, ook andere waarnemingen invoert op de hiervoor bestemde website. Dan weten wij of we op de goede weg zitten."
Met de geheel vernieuwde app ObsIdentify kunnen boeren nu heel makkelijk waarnemingen doorgeven zodat ook in hun gebied bekend is welke soorten wáár voorkomen. Dat geldt dus voor alle waargenomen vossen, kraaien, reigers, ganzen, hermelijnen etc. Daarnaast kunnen alle planten, insecten, vlinders en vogels ook worden ingevoerd, zodat er een reëel beeld komt van alle biodiversiteit op het bedrijf.
Wat niet wordt gemeld, dat is er niet
"Te zien is dat in bijvoorbeeld Waterland-Oost nog geen enkele vos is ingevoerd. Dus daar zitten geen vossen?! Boeren in het gebied weten wel beter. Ons boerenland herbergt heel veel mooie flora en fauna. Ook die kunt u allemaal invoeren zodat er realistisch beeld word gevormd van de diversiteit in het agrarische gebied. Ook de boerenzwaluw is tot nu toe weinig gemeld. In de maanden mei en juni zijn er in totaal 10 gemeld op één locatie. Dan zouden er geen boerenzwaluwen zitten in ons werkgebied? Boeren en vrijwilligers weten wel beter."
Hoe de app precies werkt, is hier te lezen.
Bron: Water, Land & Dijken