Klimaatverandering de grootste bedreiging voor Europese aardappelteelt

Europatat vormt onderdeel van een internationaal consortium dat betrokken is bij het ADAPT-onderzoeksproject (“Accelerated Development of multiple-stress tolerAnt PoTato”). Dit project is gericht op de ontwikkeling van nieuwe strategieën om aardappelen geschikter te maken voor de uitdagende groeiomstandigheden in de toekomst.  

Het project werd in 2020 gelanceerd en zal drie jaar in beslag nemen. Er is een budget van €5 mln voor beschikbaar gesteld uit het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU. 

De behoeften van aardappeltelers zijn van fundamenteel belang voor de betrokken onderzoekers, industriële partners en veredelaars. In een online-enquête vroeg ADAPT aan telers hoe zij klimaatverandering ervaren en in hoeverre deze impact heeft op de  aardappelteelt. Daarnaast werd telers gevraagd of zij behoefte hebben aan beter aangepaste aardappelrassen. 

In totaal ontving ADAPT 553 reacties, onder meer van aardappeltelers uit Oostenrijk, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Slovenië, België, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. 

Opvallend was dat bijna 90% van alle respondenten aangaf dat klimaatverandering de afgelopen tien jaar invloed had gehad op hun aardappelteelt. Daarnaast noemde 50% klimaatverandering een bedreiging voor het voortbestaan van de aardappelteelt op hun bedrijven.

Bron: europatat.eu
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven