Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grootouders en oud-informateur Herman Wijffels overhandigen manifest

Gisteren overhandigde Herman Wijffels (oud-informateur) het Samen voor Grond Manifest aan de Tweede Kamer en verzamelden tientallen grootouders en kleinkinderen op het Plein in Den Haag om aandacht te vragen voor het belang van vitale bodems en biodiversiteit. Ze vragen politici om beleid te maken voor toekomstbestendige landbouw en toegang tot betaalbare grond te verzekeren. 

Herman Wijffels en Grootouders voor het Klimaat op het Plein in Den Haag. (Foto: Michiel Wijnbergh)

“De tijd dat een nieuwe regering slechts vier jaar vooruit kijkt ligt definitief achter ons. De crisissituatie van onze natuur, de achteruit hollende biodiversiteit en het klimaat eisen dat onze regering in haar beleid rekening houdt met effecten op de lange termijn en toekomstige generaties niet met onoverkomelijke problemen opzadelt,” aldus Herman Wijffels, oud-informateur en oud-SER-voorzitter.

“Om deze reden zet ik me samen met deze bezorgde burgers in voor een gezonde bodem en overhandig dit manifest aan een nieuwe en jonge generatie politici. Zonder vitale bodem zijn wij niet in staat om aan een gezonde toekomst te bouwen. Dit is in het belang van iedereen: boeren, burgers, natuur, bedrijven en politici.” Wijffels overhandigde het manifest samen met circa 70 grootouders aan politici Tjeerd de Groot (D66), Peter Valstar (VVD), Laurens Dassen (Volt), Laura Bromet (GroenLinks), Derk Boswijk (CDA) en Leonie Vestering (PvdD)

Overhandiging van het manifest aan -met de klik mee- Derk Boswijk (CDA), Tjeerd de Groot (D66), Leonie Vestering (PvdD) en Laura Bromet (GroenLinks). (Foto's: Michiel Wijnbergh)

De belangrijkste punten van het manifest:

  • De toekomst van de komende generaties is afhankelijk van een gezonde en vitale bodem. Die vitaliteit staat zwaar onder druk en daarom moeten we nu handelen.
  • Stel bij ieder te nemen besluit het belang van de bodem voor de komende generaties centraal en denk vanuit hun perspectief. Werk aan een gezonde bodem, een gezonde economie, gezonde voeding en een verbonden gemeenschap.
  • Stel de beheerders van onze grond, de landbouwers in staat om de bodem op een manier te beheren die het leven ondersteunt en de vitaliteit van de bodem herstelt en verrijkt, in samenwerking met de natuur, zonder haar te verarmen en te vernietigen.
  • Doe met ons mee met beleid dat zorgt voor betaalbare toegang tot grond voor boeren en voedselgemeenschappen, nu en in de toekomst. Stel zo ook de toekomst van de boerende generaties veilig, zonder noodzaak om te intensiveren en schaal te vergroten.

Voor meer informatie of het ondertekenen van het manifest: www.aardpeer.nl/samenvoorgrond-manifest

Publicatiedatum: