IFOAM EU: 3 tot 5 keer meer GLB-geld nodig voor biologische landbouw

Volgens onderzoek dat IFOAM Organics Europe heeft laten uitvoeren, zou de Europese Unie vanaf 2023 3 tot 5 keer het huidige bedrag van de GLB-begroting moeten besteden aan de omschakeling en instandhouding van biologische landbouw. Afhankelijk van hun potentiële nationale streefcijfers, uitgangssituatie en betalingspercentages, zouden de lidstaten in sommige gevallen 10 keer meer nationale begrotingsmiddelen moeten uittrekken voor steunmaatregelen voor biologische landbouw.

Uitdaging voor Nederland
25 procent biologische landbouw in 2030 is mogelijk voor Nederland, mits er tussen de 76.6 en 119.6 miljoen euro per jaar voor wordt uitgetrokken. Het is een uitdaging, maar die 25 procent is haalbaar als het steunsysteem wordt herzien, schrijft IFOAM. Nederland is het enige land waarin geen geld specifiek voor bio-landbouw wordt uitgetrokken. Nu is het percentage biologische landbouw 3,8 procent. 

Enorme verantwoordelijkheid
Jan Plagge, voorzitter van IFOAM Organics Europe: "Ondanks het teleurstellende akkoord over de verordening betreffende de strategische plannen voor het GLB, hebben de lidstaten nog steeds een enorme verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het volgende GLB de ineenstorting van onze biodiversiteit en de klimaatcrisis aanpakt. Conventionele landbouwers moeten worden gestimuleerd om over te schakelen op biologische landbouw, en biologische landbouwers moeten naar behoren worden beloond. Meer steun voor biologische landbouw is een slim instrument van het overheidsbeleid om ervoor te zorgen dat het volgende GLB bijdraagt tot de Green Deal en tot de doelstellingen van de strategieën 'van boer tot bord' en 'biodiversiteit'. Het bereiken van 25% biologische grond in de EU tegen 2030 zal alleen haalbaar zijn als de lidstaten een veel groter deel van de GLB-begroting besteden aan biologische omschakeling en onderhoud dan wat momenteel in de meeste landen is gepland."

Bezorgd
Eric Gall, beleidsmanager en adjunct-directeur van IFOAM Organics Europe, voegt hieraan toe: "De biologische beweging is bezorgd dat, ondanks een duidelijke EU-doelstelling om het biologische areaal in 10 jaar te verdrievoudigen, verschillende regeringen momenteel in hun ontwerpen voor strategische plannen voor het GLB lagere nationale betalingspercentages voor biologische landbouw overwegen, of duidelijk ontoereikende budgetten voorzien om hun eigen ambitie te verwezenlijken. Met het nieuwe EU-biologisch actieplan en de juiste beleidsstimulansen om zowel de productie van als de vraag naar biologische producten te verhogen, is het bereiken van de doelstelling van 25% haalbaar, op voorwaarde dat de lidstaten in hun strategische plannen voor het GLB voldoende begrotingsmiddelen en betalingspercentages uittrekken voor biologische landbouwers."

Klik hier voor het rapport met daarin de berekeningen voor de overige Europese landen.

Voor meer informatie:
IFOAM Organics Europe
+32 2 280 12 23
info@organicseurope.bio
www.organicseurope.bio


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven