Peru verdubbelt export van biologische blauwe bessen

De blauwe bessensector blijft groeien in Peru, 's werelds grootste exporteur van deze bes, zo blijkt uit ramingen van de Vereniging van Blauwe Bessentelers van Peru (Proarándanos). Volgens de algemeen directeur, Luis Miguel Vegas, zal de export van biologische blauwe bessen in 2021-2022 dubbel zo groot zijn als die van vorig seizoen.

"Vorig seizoen was ongeveer 5% van de geëxporteerde blauwe bessen van biologische teelt. Dit seizoen verwachten we dat de totale blauwe bessenexport met 30% zal groeien en het aandeel van biobessen zal groeien tot 7%. In volume zullen we dus ongeveer dubbel zoveel biologische blauwe bessen naar het buitenland zenden", aldus Luis Miguel Vegas.

De totale export wordt geraamd op meer dan 200.000 ton en het volume biologische blauwe bessen lijkt af te stevenen op 14.000-15.000 ton, het dubbele van de 7.500 ton van vorig seizoen.

De Vereniging van Exporteurs (ADEX) voorspelt daarentegen een groei van 220% voor de export van biologische blauwe bessen, maar ADEX gaat uit van 4.000 ton vorig seizoen. Zo raamt de Vereniging van Exporteurs de export voor het komende seizoen op 12.800 ton. De algemeen directeur van Proarándanos wijst er evenwel op dat de cijfers bij de uitvoer geen duidelijk onderscheid maken tussen biologische en conventionele blauwe bessen. Voor precieze en betrouwbare cijfers zouden er gegevens per bedrijf beschikbaar moeten zijn.

De groei van de export van blauwe bessen in het algemeen (conventioneel en biologisch) gaat hand in hand met de uitbreiding van het teeltareaal. "Dit jaar is er 2.500 hectare bijgekomen en zo komt het totaal nu uit op 15.500 hectare. Maar ook de productiviteit stijgt nog elk jaar. De vraag neemt dan weer toe, omdat de consument steeds bekender wordt met de antioxiderende eigenschappen van blauwe bessen," zo vertelt de algemeen directeur van Proarándanos.

De Peruaanse oogst is in mei van start gegaan en het seizoen loopt door tot en met maart 2022. De grootste hoeveelheden worden geplukt tussen augustus en december.

Bron: gestion.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven