Simon Lévelt past assortiment fruit- en kruidentheeën aan om aan nieuwe biowetgeving te voldoen

Simon Lévelt past dit jaar een groot deel van de fruit- en kruidentheeën aan om te voldoen aan de nieuwe biologische verordening die op 1 januari 2022 ingaat. Volgens de nieuwe wetgeving moet het aroma dat in biologische theesoorten is verwerkt, voor ten minste 95% bestaan uit het ingrediënt die de naam aan de thee geeft. 

Nieuwe wetgeving
Bij bijvoorbeeld kaneelthee moet dus 95% van de grondstoffen van het kaneelaroma van kaneel afkomstig te zijn. "Dat klinkt logisch, maar voorheen hoefde dit niet per se; het was ook toegestaan om een aroma te creëren met andere natuurlijke ingrediënten die de smaak en geur van kaneel benaderde. Waar we dus nu nog vrij zijn om de thee smaak en geur te geven met een natuurlijk aroma bestaande uit een mix van ingrediënten, is het vanaf 2022 van belang dat we voor ten minste 95% het ingrediënt gebruiken die de naam aan de thee geeft", aldus het koffie- en theebedrijf op haar website.

Biologische grondstoffen
Daarnaast is het beperkt toegestaan om natuurlijke aroma’s van niet-biologische oorsprong te verwerken in biologische thee. De nieuwe wetgeving draagt namelijk op dat maximaal 5% van biologische producten uit natuurlijke, niet-biologische aroma’s mag bestaan. 

"Gelukkig is het verhaal over de smaak minder ingewikkeld. Omdat we andere ingrediënten gebruiken, zal de smaak logischerwijs ook wat veranderen. De één zal dit puurder en verfijnder vinden, de ander zal even moeten wennen aan de nieuwe samenstelling. Zo persoonlijk is smaak. Vorig jaar zijn wij al begonnen met het uitvoerig testen van nieuwe grondstoffen en recepturen zodat onze theeën helemaal klaar zijn voor de nieuwe regels."

Wat verandert er aan de thee?
"Inmiddels is van veel van onze fruit- en kruidentheeën de receptuur al gewijzigd. De smaken zijn 100% afkomstig van het echte fruit. Zo is de smaak van citroen in bijvoorbeeld onze Sunny Citrus volledig afkomstig van citroen. De smaak is hierdoor verfijnder, nog puurder en 100% eerlijk."

Veranderingen in ons thee-assortiment
"Voor een klein deel van onze fruittheeën kan het zijn dat we momenteel geen geschikt aroma kunnen vinden. Het betekent dat deze theeën plaatsmaken voor een andere smaak. Ons theeassortiment kan dus nog wat wijzigen."

Bron: Simon Lévelt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven