Drone speurt reekalfjes op voordat de maaimachine over het gras gaat

Tholen - Ze zitten verstopt tussen het lange gras en laten zich soms moeilijk vinden. Weidevogels maar ook reekalveren en jonge everzwijnen nestelen zich graag in maaigras, en dus bestaat het risico dat ze in de maaier terechtkomen. Niet voor niets doen boeren er vaak alles aan om dat te voorkomen.

Bij Melkgeitenhouderij Zuylestein in Leersum zat een reekalf verstopt tussen het lange gras. Gelukkig werd het dier vlak voor het maaien ontdekt en gered door Van Loonwerk naar Dronewerk. Dit bedrijf maakt gebruik van drones om weidevogels en reekalveren op te sporen.

In januari zijn de broers Clemens en Luc de Ruiter hun bedrijf begonnen, waarin ze de agrarische achtergrond van Clemens en de studie lucht- en ruimtevaarttechniek die Luc afrondde combineren. "We hadden al eens een minidrone waarmee we foto's maakten. Toen kwamen we op het idee om de drone in te zetten om te voorkomen dat dieren in de maaiers terecht komen", legt Clemens uit. 

Vroeg op pad
"Voordat een boer gaat maaien gaat hij vaak met een aantal vrijwilligers het land door om te controleren op dieren. Daarmee ben je zo een halve ochtend kwijt. Met onze drone gaat dat veel sneller." Nu het mooie weer is aangebroken, gaan veel boeren maaien en dus hebben de broers het druk. "Vanmorgen zijn we om vijf uur begonnen. We werken met een warmtebeeldcamera en dan is het het beste om te scannen voordat de zon erop staat. 
Als je namelijk lang wacht na zonsopgang dan hebben de dieren of eieren ongeveer dezelfde temperatuur als het omringende gras en dan zijn ze nog moeilijker op te sporen."

Afname van weidevogels
Luc en Clemens werken momenteel veel in de bosrijke omgeving van Amerongen. Daar zijn het vooral reekalveren die zich in het maaigras verstoppen en minder weidevogels zoals in bijvoorbeeld Friesland. Naast het opsporen van dieren met de drone studeert Clemens aan de Aeres Hogeschool in Dronten. "Het aantal weidevogels neemt al jaren af. Wat daar precies de redenen voor zijn is niet duidelijk. Op school zijn we daarmee bezig om dat uit te vinden."

Voor meer informatie: 
Clemens de Ruiter
Van loonwerk naar Dronewerk
info@vanloonwerknaardronewerk.nl
www.vanloonwerknaardronewerk.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven