Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oostenrijk: Nieuwe afzetcoöperatie biedt bio-boeren in Burgenland nieuw perspectief

Burgenland moet een modelregio in Oostenrijk worden op het gebied van de biologische landbouw in combinatie met regionaliteit. Een eigen coöperatie voor biologische afzet onlangs werd opgericht, moet voor beslissende impulsen zorgen. "De nieuwe particuliere afzetcoöperatie 'Bioland Burgenland eGen' moet zorgen voor een duurzaam aanbod van biologische en regionale levensmiddelen in de provincie en de plaatselijke producenten en landbouwers de mogelijkheid geven om te plannen. Door tussenpersonen en handelaars te elimineren, kunnen via de coöperatie biologische levensmiddelen van hoge kwaliteit tegen eerlijke prijzen worden aangeboden", benadrukte gouverneur Hans Peter Doskozil tijdens de presentatie van de coöperatie. 


Van links naar rechts Andreas Schlögl (voorzitter "Bioland Burgenland eGen") met vice-gouveneur Astrid Eisenkopf, gouveneur Hans Peter Doskozil, Hans Unter (plaatsvervangend voorzitter van de coöperatie) en Hannes Anton (directeur van de coöperatie) bij de presentatie van de nieuwe biologische afzetcoöperatie.

Al in 2019 heeft de deelstaat Burgenland de omslag ingezet. Sindsdien konden de biologische arealen worden verhoogd van 31% naar 37%. In Burgenland zijn er momenteel 1.125 biologische landbouwbedrijven. 180 landbouwbedrijven hebben tot dusver gebruik gemaakt van de omschakelingspremie voor biologische landbouw van Burgenland. "De omschakeling op biologische landbouw is een centraal punt in het regeringsprogramma. Met de lancering van de nieuwe coöperatie voor biologische afzet wordt nu de volgende beslissende stap in de uitvoering ervan gezet", zegt Doskozil. Met de coöperatie kunnen korte leveringsketens voor biologische producten uit Burgenland tot stand worden gebracht tussen producenten en exploitanten van cateringbedrijven. Om de biologische ommekeer verder te versnellen en vooral op lange termijn veilig te stellen, zijn nieuwe afzetmogelijkheden nodig voor producenten en rechtstreekse verkopers."

De nieuwe coöperatie 'Bioland Burgenland eGen' zal worden gefinancierd uit de coöperatieve bijdragen van haar leden en zal ELFPO-financiering van de Europese Unie ontvangen. Bioland Burgenland eGen" telt reeds acht leden en elke bio-boer uit Burgenland kan lid worden.

24/7 automatenwinkels
Er zullen verschillende 24-uurs automatenwinkels openen in Burgenland. Dit zal extra inkomstenmogelijkheden scheppen voor biologische landbouwers. De eerste 24-uurs-automatenwinkel, die uitsluitend biologische producten uit Burgenland zal aanbieden, zal begin 2022 in gebruik worden genomen. In de eerste fase is het de bedoeling dat er in elk district ten minste één automaat komt. Deze automaten moeten worden opgezet in gemeenten waar geen plaatselijke leverancier is.

Publieke keukens
Intussen blijft het aandeel van biologisch voedsel in de publieke keukens toenemen. Momenteel wordt reeds 48% van de voedingsmiddelen die in de ziekenhuiskeukens aangekocht bij biologische producenten. Onlangs werden alle gebakjes en ook al het rundvlees omgeschakeld naar biologische kwaliteit, en daarna volgen diepvriesproducten. Tegen eind 2021 zal 50% van de aangekochte producten reeds biologisch gecertificeerd zijn, met als doel dit tegen 2024 op te trekken tot bijna 100%.

Publicatiedatum: