Oatly's beursgang in de VS hangt af van Chinese aandeelhouder

Oatly heeft maandag een beursgang in de Verenigde Staten aangevraagd. Potentiële investeerders zullen de voor- en nadelen moeten afwegen van de relatie die Oatly heeft met China Resources, dat in handen is van de overheid.

De Zweedse producent van havermelk zou een waarde hebben van 10 miljard dollar. De omzet verdubbelde tot 421 miljoen dollar in 2020, geholpen door een sterke stijging van de vraag van planeetbewuste millennials, hoewel het nettoverlies van Oatly daalde tot 60 miljoen dollar. Een partnerschap met koffieketen Starbucks in China en de Verenigde Staten, evenals financiële steun van beroemdheden zoals Oprah Winfrey, hielpen het bedrijf een duwtje in de rug te geven ten opzichte van rivalen op amandel- en sojabasis.

Met een China Resource als belangrijke investeerder zou Oatly verder moeten kunnen uitbreiden in Azië, en in het bijzonder in China, dat het bedrijf ziet als zijn grootste kans op korte termijn. Hoewel de Aziatische omzet vorig jaar meer dan verviervoudigd is tot 54 miljoen dollar, vertegenwoordigt de regio nog steeds slechts 13% van het totaal. China Resources nam in 2016 een meerderheidsaandeel in Oatly via een 50-50 joint venture met het Belgische Verlinvest. Het duo bezit momenteel 60% en zal zes bestuurders blijven benoemen in de 14-koppige raad van bestuur van Oatly, op voorwaarde dat hun gecombineerde belang na het aanbod boven de 30% blijft. 

Echter kan het hebben van een grote Chinese staatsaandeelhouder ook een probleem vormen als de Amerikaanse autoriteiten hard optreden tegen bedrijven met Chinese steun, zoals ze in het verleden hebben gedreigd. Een geopolitiek geschil zou China Resources ertoe kunnen dwingen zijn aandelen te verkopen of te verhinderen dat het in de raad van bestuur zetelt. Dat is een van de redenen waarom Oatly zegt dat het een tweede notering in Hongkong zou kunnen aanvragen als zijn status als een in de VS genoteerd bedrijf een "wezenlijk nadelig effect" zou hebben op China Resources.

Een prijskaartje van $10 miljard zou Oatly een waarde geven van 24 keer de omzet van vorig jaar, nog hoger dan plantaardige rivalen zoals Beyond Meat dat $8,6 miljard waard is. De nieuwe aandeelhouders zullen moeten beslissen of de afhankelijkheid van het bedrijf van China per saldo gezond of schadelijk is.

Bron: Reuters


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven