Biologische plantenwebshop zorgt voor omschakeling sierteelt

5 jaar Sprinklr: De consument is al om, nu de sector nog

Sprinklr, de webshop die de omwenteling naar biologische plantenteelt aanjaagt, bestaat vijf jaar. In vijf jaar tijd is het bedrijf dat begon met twee ondernemers gegroeid naar de verkoop van 20.000 planten per maand. Inmiddels hebben ook ruim 20.000 klanten de digitale weg naar biologische planten gevonden. Met de webshop heeft Sprinklr een beweging in gang gezet naar meer bewustwording over de noodzaak van gifvrij telen bij de consument. Dankzij deze groeiende bewustwording ziet het bedrijf dat de vraag naar biologisch geteelde planten groter wordt dan het aanbod. De volgende stap is de omwenteling in de sector.


Suzanne van Straaten (links) & Liedewij Loorbach (rechts) van Sprinklr (beeld credits: Gijs Versteeg).

Veel klanten zijn blij eindelijk gemakkelijk biologische tuinplanten te kunnen kopen. "Toen we vijf jaar geleden begonnen dachten heel weinig mensen na over gif op planten in je tuin en het belang van biologische kweek", zegt Suzanne van Straaten, oprichter van Sprinklr. "Dat is nu wel anders. Onze telers kunnen de vraag nauwelijks aan. De volgende stap is dat in de sector meer kwekers omschakelen naar biologisch om aan de vraag te kunnen voldoen." De noodzaak om geen chemisch bewerkte planten meer in je tuin te zetten, maar biologisch geteelde planten, wordt door steeds meer mensen gevoeld, merkt Sprinklr. De webshop is inmiddels de best gevonden website voor biologische tuinplanten en heeft samenwerkingen met onder meer IVN Natuureducatie, Triodosbank en ASN Bank.

Start up met groene cijfers
Sprinklr groeide in vijf jaar uit van een klassieke zolderkameronderneming naar een winstgevend bedrijf met een omzet van bijna 1 miljoen euro in 2020 en zeven werknemers. "Dit jaar gaan we met gemak over die miljoen heen", zegt Van Straaten. Volgens haar dankt Sprinklr het succes aan de scherpe keuze voor duurzaamheid. "We kozen er in 2018 voor om echt alleen nog Skal-gecertificeerde tuinplanten te verkopen, zodat we een heldere boodschap hebben richting de klant. Dat maakt inkopen ingewikkeld, want er zijn niet veel partijen die in grote aantallen Skal-gecertificeerd kweken èn daarbij allerlei alle benodigde zaken op orde hebben", zegt Van Straaten. Inmiddels huist de onderneming in Amsterdam-Noord, waar in het eigen distributiecentrum de planten ook verpakt en verstuurd worden.

Vraag groter dan aanbod
Inmiddels wordt het kantelpunt bereikt en de vraag naar biologische tuinplanten dreigt groter te worden dan het aanbod. "We zien dat biologische tuinplanten van de kwekerij afvliegen", vertelt Van Straaten. "Helaas zijn er in Nederland nauwelijks kwekerijen die starten met biologische teelt of volledig willen omschakelen. We hopen dat door de toenemende vraag, dat de komende vijf jaar ook grote partijen in de sector kiezen voor biologisch. Dan kan de sector echt gaan bijdragen aan biodiversiteit. En daar blijft Sprinkr zich natuurlijk voor inzetten."

Over Sprinklr
Sprinklr is een duurzame webshop voor planten. Vanuit hun pakhuis in Amsterdam Noord bezorgen ze duurzaam gekweekte kamerplanten en biologische tuinplanten en bollen bij klanten thuis of op kantoor. Door wekelijks blogs, nieuwsbrieven en tips over de verzorging en het kweekproces van planten te delen, hoopt Sprinklr zoveel mogelijk mensen aan het tuinieren te krijgen en te motiveren groene (planten)keuzes te maken. Want helaas is biologische kweek nog niet de norm in Nederland. En dat moet anders volgens Sprinklr.

Voor meer informatie:
Liedewij Loorbach
Sprinklr
E: liedewij@sprinklr.com
www.sprinklr.co 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven