Kortere omschakeling substraat naar bio opnieuw mogelijk in Vlaanderen

Op maandag 3 mei heeft de Vlaamse overheid bekendgemaakt dat het opnieuw mogelijk is voor gangbare substraatbedrijven om gebruik te maken van de verkorte omschakeling naar de biologische productie. Voorwaarde is dat de bodem al drie jaar vrij is gebleven van gewasbescherming en kunstmest. Dit wordt ook gecontroleerd. 

Omschakelproces
Na controle mag de folie verwijderd worden en kan de omschakeling van 6 maanden start. De teler moet hiervan melding doen bij het bio-controle orgaan. Deze datum van melding is de start van de omschakeling en vanaf dat ogenblik worden de regels van de biologische teelt toegepast op de bodem en de gewassen die er dan in geteeld worden.

Alles wat geoogst wordt vanaf de start van de omschakeling kan niet als bioproduct verkocht worden. Alles wat geteeld wordt na 6 maand omschakeling en ook na die 6 maand omschakeling werd geplant of gezaaid zal als biologisch product kunnen geoogst en verkocht worden.

De verkorte omschakeling geldt niet voor serrebedrijven die nu in de grond telen. Voor hen blijft de omschakeling op 2 jaar van toepassing. 

Alle details en uitleg over omschakelen zijn na te lezen bij de Boerenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven