Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voorstel Spaanse brancheorganisatie Ailimpo

Sap van bio-citroenen ter vervanging van E-330 in de biologische voedselproductie

De Interprofessionele Vereniging van Citroen en Grapefruit van Spanje (Ailimpo) heeft een voorstel ingediend bij de Europese Unie om het gebruik van citroenzuur (E-330) in de biologische voedselproductie te vervangen door het sap van bio-citroenen. Dit is volgens de vereniging immers een functioneel én natuurlijk alternatief. Ailimpo maakte gebruik van de consultatieperiode die de Europese Commissie heeft ingesteld in het kader van het Ontwerp van Uitvoeringsverordening, die uiteindelijk zal bepalen welke producten en stoffen zijn toegelaten in de biologische productie.

"We hebben verzocht om de toelating van citroenzuur E-330 te schrappen als bewaarmiddel, aangezien het perfect vervangbaar is door sap van biologische citroenen, waarvan het hoofdbestanddeel natuurlijk citroenzuur is en waarvan in Europa voldoende geproduceerd kan worden", luidt het bij de vereniging Ailimpo, die er ook aan toevoegt dat Spanje in de EU leider is in de teelt en verwerking van citroenen.

Ethyleen
Daarnaast heeft Ailimpo ook een voorstel ingediend om ethyleen te kunnen gebruiken, aangezien de ontwerpverordening het gebruik ervan beperkt in de verwerking van citrus. Deze stof wordt gebruikt om het vanbinnen reeds rijpe fruit de typische citroenkleur te geven. Dit proces wordt ontgroening genoemd.

Het gebruik van ethyleen in citrus is immers beperkt als onderdeel van een strategie ter voorkoming van de verspreiding van fruitvliegen. "Maar de toepassing van ethyleen bij citrus, in tegenstelling tot andere soorten groenten of fruit, leidt niet tot de rijping ervan, maar alleen tot de verandering van de kleur van de schil", leggen ze bij Ailimpo uit.

"Ailimpo draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, zoals onder meer blijkt uit onze campagne Welcome to the Lemon Age", luidt het. Aangezien de biologische teelt van citroen en grapefruit een wezenlijk onderdeel is van de activiteiten van de vereniging, zet de organisatie zich in voor de verdediging van de belangen van deze sector. Ailimpo heeft haar standpunt ook al te kennen gegeven aan de Europese koepelorganisatie Freshfel Europe, het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening en de gewestelijke overheden van de Spaanse regio’s waar citrus wordt geteeld om er bij deze instanties op aan te dringen dat ze bij hun bijdrage aan het ontwerp van deze uitvoeringsverordening rekening zouden houden met de overwegingen van de sector.

Ziehier de bijdragen van Ailimpo aan de openbare raadpleging van de Europese Commissie betreffende citroenzuur en ethyleen.

Voor meer informatie:
Ailimpo
C/ Villaleal, 3
30001 Murcia (Spanje)
+34 968 21 66 19
informacion@ailimpo.com
www.ailimpo.com

Publicatiedatum: