Aanpak van vogelmijt:

"Snel handelen is belangrijk"

Bij 't Paradijs in Barneveld worden er 9.000 biologische leghennen gehouden. Marije Overgauw is agrarisch coördinator en vertelt hoe zij de aanwezigheid van vogelmijt monitort en aanpakt. Vogelmijt is een parasiet die in de volksmond ook wel bloedluis wordt genoemd. Het is de belangrijkste plaag in de legpluimveesector. 

"Wij monitoren vogelmijt door goed naar de kippen te kijken. Ik kijk naar hun gedrag en hun gezondheid", legt Marije uit. Daarnaast worden een keer per maand vallen opgehangen waarmee goed te zien is hoeveel mijten in de stal aanwezig zijn. Als de druk hoog is, wordt er bespoten met InsectoSec. "De hele stal wordt in een keer behandeld. We hebben drie gescheiden afdelingen maar die bloedluis kruipt overal doorheen. Als we het in de stal hebben zit het overal."

Volgens Marije is de aanpak van vogelmijt een gevoelskwestie. Collega-pluimveehouders adviseert ze: "Leer je stal kennen en weet waar de mijten gaan zitten. Daarbij helpt maandelijks monitoren enorm. Snel handelen is belangrijk."

Meer informatie over vogelmijt: https://www.wur.nl/nl/Dossiers/vogelmijt-1.htm 

Bron: WUR / Groen Kennisnet


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven