Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Van sommige families komen drie verschillende generaties in onze winkel"

Met de Tommelbos verdwijnt er weer een iconische natuurvoedingswinkel

Tholen - Na bijna 41 jaar sluit BioWinkel de Tommelbos de deuren. De winkel in Dieren is zaterdag 24 april voor het laatst open geweest en zal daarna verder gaan als Ekoplaza. Vanwege corona is dit zeker niet het afscheid waarop Wim en Freek te Brinke gehoopt hadden, des te meer reden om terug te blikken met Wim. "Deze winkel is eigenlijk per toeval ontstaan, maar ik ben blij met hoe het gelopen is. Na bijna 41 jaar kan ik zeggen dat ik elke dag met heel veel plezier naar mijn werk ben gegaan. Ik ben heel trots dat er nu deze prachtige winkel staat ", vertelt hij.

Freek en Wim als kind (1956). Foto rechts: Wim en Freek nu. 

Wim opende de Tommelbos op 8 mei 1980. Op het eerste huis van Wim bleek een winkelbestemming te rusten en toen hij vervolgens werd uitgeloot bij een gewenste studie, was een nieuw toekomstplan snel gesmeed. De benedenverdieping van het huis werd verbouwd tot winkel voor bio-levensmiddelen. In 1983 is Freek toegetreden als compagnon tot de VOF. Dit nadat hij wat hand- en spandiensten verleend had op momenten van personeelstekort. Dat beviel Freek zo goed dat hij de samenwerking met zijn broer graag voort wilde zetten.

Wim en Feek als compagnons in de beginjaren (in de eerste winkel aan de Spoorstraat). 

Terugblikkend erkent Wim hoe bijzonder deze langdurige samenwerking met zijn broer is: "We zijn totaal verschillend, maar daarom werkt het zo goed. Ik ben vooral achter de schermen actief, was verantwoordelijk voor onder meer de automatisering, personeelszaken en financiën. Freek daarentegen wil graag op de winkelvloer zijn. Deze verdeling groeide zo in de loop van de jaren."

Krantenbericht n.a.v. de opening

Slechts 1 keer gesloten geweest
Bijzonder is dat de winkel in 40 jaar door overmacht slechts een halve dag gesloten is geweest, zelfs niet bij de verschillende verhuizingen… De eerste verhuizing vond plaats op 11 december 1988. Die dag verhuisde de winkel van Spoorstraat 4A naar de Spankerenseweg. Pure noodzaak, de winkel was volledig uit zijn jasje gegroeid. Het pand aan de Spankerenweg was 6 keer zo groot. Wim daarover: "We zijn meerdere keren verhuisd. Toch zijn we daarvoor nooit een moment dicht geweest. We zorgden steeds dat de nieuwe locatie helemaal klaar was en dat daar voldoende voorraad stond. Daarna haalden we de oude voorraad beetje bij beetje op en vulden daar de nieuwe winkel mee aan."

Het 'magazijn' van de eerste winkel. De melk was in de beginjaren echt verser dan vers: "Bio-melk was er toen praktisch nog niet. Op een gegeven moment hoorde ik over een kleinschalige bio-melkveehouder in Schalkhaar. Hij had een paar koeien staan. Daar ging ik vervolgens zelf twee keer per week de warme melk ophalen, verser kon haast niet. Ik hoefde de koeien nog net niet zelf te melken." 

Kunstenaar ontwerpt fietsenstalling
Opvallende verschijning aan de Spankerenseweg was de fietsenstalling. "Deze houten fietsenstalling is door kunstenaar Herman Beekman uit Eerbeek ontworpen. Dat zijn van die leuke dingen die je tegen het lijf loopt. De kunstenaar gaf toentertijd zelf aan dat hij iets wilde maken voor de mooie ruimte die we hadden op de stoep voor de winkel. Het eindresultaat was een mooie opvallende blikvanger, voorzien van dezelfde gele kleur als de belettering op het pand en de deur. Hiermee was het pand meteen van het supermarktimago af, want voor de verhuizing zat er een Spar in het pand."

Wim bekijkt maquette van de fietsenstalling.

Het eindresultaat. De houten fietsenstelling heeft uiteindelijk ongeveer 10 jaar dienst gedaan. 

Broodbalie is een blijvertje
Sinds 2008 is de winkel gevestigd aan de Wilhelminaweg 49. Het pand van een voormalige juwelier was twee keer zo groot. In deze winkel moest de toonbankverkoop losgelaten worden en deed de check-out kassa zijn intrede. Door een broodbalie in te richten, probeerden de ondernemers het contactmoment met de klanten te behouden. Een goede greep, zo blijkt, aangezien de broodbalie tot op heden overeind is gebleven.

De toonbank in de Spoorstraat

Kritisch als het om kwaliteit gaat
"Bij de Tommelbos ligt het accent op kwaliteit en vooral op de kwaliteit van verse producten," benadrukt Wim. "Als leverancier moet en moest je bij ons van goede huize komen. Wij zijn altijd kritisch gebleven. Wat betreft kwaliteit hebben wij nooit water bij de wijn gedaan, maar wij waren ook heel trouw naar onze leveranciers. Kijkend naar het eerste plaatje van het pand aan de Spoorstraat, met de goed gevulde kisten met groenten, fruit en aardappelen; die kwaliteit hebben we nu nog steeds. De AGF- en broodafdeling zijn echt de paradepaardjes van onze winkel."

De goed gevulde kisten met AGF zijn volgens Wim kenmerkend voor de Tommelbos. Dit is een foto van het eerste pand aan de Spoorstraat.

Wat zijn de best verkochte producten bij de Tommelbos? "Het meest verkocht is een koolhydraatarm brood van Bakkerij Driekant. Dit heeft Freek samen met de bakkers in elkaar geknutseld, zij hadden toen immers nog geen koolhydraatarm brood. Dit is dus echt 'ons broodje'. De andere producten in de top 5 zijn: bananen, Elstar appelen, halfvolle melk en kaas.

in mei 2015 vierde de Tommelbos het 35-jarig bestaan samen met de klanten. De 'openluchtlunch' trok zo'n 350 gasten. 

Aanstaande sluiting
De huidige winkel is 150 vierkante meter groot en zal dus als Ekoplaza verder gaan. "Het pand voldoet prima. We verwelkomen wekelijks meer dan 2000 klanten en kunnen dan ook zeggen dat we de winkel echt op het hoogtepunt verkocht hebben. We hebben heel veel vaste klanten. Van sommige families komen zelfs drie verschillende generaties in onze winkel."

Wim en Freek hebben alle vertrouwen in de opvolger, Hans van der Velde. "Hans komt uit een ondernemersfamilie en heeft jaren geleden al eens gezegd dat hij maar wat graag deze winkel zou willen runnen. We zijn er dan ook heel blij mee. Er zal niet zoveel veranderen, ons personeel blijft en de opstelling van de winkel zal grotendeels behouden blijven. De winkel gaat nu onder een andere vlag door. Dat is heel fijn." 

De nieuwe Ekoplaza opent op woensdag 28 april de deuren van haar 84e winkel.

Klik hier voor de Tommelboskrant, waarin 40 jaar Tommelbos in een vogelvlucht voorbij komt.

Voor meer informatie:
Wim en Freek te Brinke
de Tommelbos
+31 (0)6 44882460
de.tommelbos@live.nl