"Binnen nu en vijf jaar hebben we geen grutto meer in Flevoland"

Volgens Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland heeft de grutto 'niks meer te zoeken' in Flevoland en zal de vogel binnen nu en vijf jaar uit het Flevolandse landschap verdwijnen. Bij Omroep Flevoland legt Jan uit dat gruttokuikens leven van insecten in kruidenrijk grasland. "Als je hier in mei, wanneer de gruttokuikens geboren worden, rondloopt dan vind je bijna geen bloeiende planten. En is er dus weinig voedsel voor gruttokuikens."

Het probleem is volgens Nagel het huidige landbouwsysteem. "Ik kan daar de boer niet de schuld van geven, maar het systeem wel. Ieder jaar of één keer per twee jaar wordt het gras opnieuw ingezaaid. Dan heb je gras zonder kruiden. Daarin is de kans heel klein dat gruttokuikens volwassen worden." 

Verschillende natuurorganisaties roepen met een petitie voor 'Aanvalsplan grutto' het kabinet op om stevige maatregelen te nemen. Nagel vindt dat er ook een verantwoordelijkheid bij de consument ligt: "Als iedereen nou biologische melk en kaas gaat kopen, dan is het voor de boer veel aantrekkelijker om biologisch te gaan boeren. Wat uiteindelijk de weidevogels zal helpen."

Klik hier om verder te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven