De charismatische regenworm op de radio

Waar sommigen regenwormen liever niet met blote handen aanraken, zien anderen de slijmerige vrienden niets liever dan kronkelen door de tuin. Want: regenwormen zijn ontzettend belangrijk voor onze bodem. Bovendien hebben de dieren een bijzonder seksleven. Niet voor niets dus dat de regenworm centraal staat in de nieuwe aflevering van de podcast Vroege Vogels en andere Dieren op NPO Radio 1

Er zijn in Nederland zo'n 25 soorten regenwormen waarvan de meeste in landbouwgrond, parken en tuinen leven. Regenwormen woelen bijvoorbeeld de grond in jouw tuin om. Ze zorgen voor de afbraak van organisch materiaal waardoor voedingsstoffen vrijkomen. Kortom: ze zijn dus ontzettend belangrijk voor de vruchtbaarheid van de bodem, voor plantengroei en voor de stofkringlopen in het hele ecosysteem.

De regenworm zorgt voor doorluchting en doorlaatbaarheid van de bodem, en is ook belangrijk voor de afvoer van water. Eerder zei hoogleraar Kees van Gestel in Vroege Vogels: "Een bodem zonder regenworm, dat is geen bodem."

Klik hier om verder te lezen en het fragment terug te luisteren.

Bron: NPO Radio 1


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven