WUR-onderzoekers Rogier Schulte en Han Wiskerke:

“Wetenschap heeft juist rol in realiseren van ‘onrealistische doelstelling’

25 procent biologische landbouw in 2030. Realistisch of niet? In Wageningen zijn de meningen verdeeld. Onlangs betoogden WUR-onderzoekers Wijnand Sukkel en Katja Logatcheva dat deze Europese doelstelling voor Nederland niet realistisch is. WUR-onderzoekers Rogier Schulte (Farming Systems Ecology) en Han Wiskerke (Rurale Sociologie) zijn een andere mening toebedeeld. Volgens hen ligt juist bij de wetenschap een taak om deze doelstellingen te behalen. "Laten we, in plaats van ons hoofd te schudden, gehoor geven aan de oproepen en de toekomst helpen vormgeven die de samenleving wil."

Allereerst benoemen de onderzoekers waarom de Europese Commissie de voorkeur geeft aan biologische landbouw ten opzichte van andere duurzame landbouwmethoden. Kortgezegd omdat deze manier van landbouw erkend en gereguleerd is en zodoende makkelijk ingezet kan worden door de EU-lidstaten.

Behoefte aan ambitie op EU-niveau
Ten tweede weerleggen Schulte en Wiskerke het argument dat de EU-doelstelling niet realistisch is 'omdat eerdere doelstellingen ook op een mislukking zijn uitgelopen'. "In plaats van deze mislukking uit het verleden te interpreteren als een bewijs van een "plafond voor biologische productie", betogen wij dat zij aantoont dat er behoefte is aan het vaststellen van ambities op EU-niveau, in plaats van op nationaal niveau, aangezien nationale doelstellingen inderdaad in botsing blijken te komen met de open markt en het behoud van een gelijk speelveld tussen de lidstaten. Het nieuwe EU-initiatief "van boer tot bord" moet dan ook worden toegejuicht als een poging om deze tegenstrijdigheden en mislukkingen uit het verleden te boven te komen." 

Geen realistische oplossingen meer
En misschien is het tijd voor een 'onrealistisch' doelstelling, schrijven Schulte en Wiskerke tot slot in hun brief. "Als samenleving hebben we geen realistische oplossingen meer voor duurzame voedselsystemen. Pogingen om een laatste beetje speelruimte te creëren voor stikstofuitstoot door de snelheidslimiet op snelwegen te verlagen, laten zien dat we nu de rand van onze nationale oplossingsruimte hebben bereikt. Van nu af aan hebben we geen andere keuze dan onze toevlucht te nemen tot oplossingen die tot dusver misschien als onrealistisch werden beschouwd. En 'onrealistisch' betekent niet dat het niet zal of kan gebeuren.

Klik hier om de hele brief te lezen.

Bron: Resource


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven