Skal-certificatie voor eerste perceel Land Van Ons in gang gezet

Bewogen eerste jaar voor de Holtesch

Op 31 maart jl. was het precies een jaar geleden dat de Holtesch in Hooghalen van eigenaar verwisselde. De Holtesch werd het eerste perceel dat burgercoöperatie Land Van Ons aankocht met de bedoeling om de biodiversiteit op deze prachtige plek te bevorderen. Dat wil zeggen, dat straks meer insecten, reptielen, vogels en zoogdieren er een schuilplaats en voedsel kunnen vinden dan nu het geval is.

Het bodemleven zal weer rijker worden en de grond zal straks gebruikt worden om biologische gewassen op te verbouwen. Het initiatief van het Land van Ons is geweldig aangeslagen en de coöperatie heeft het afgelopen jaar een groei doorgemaakt van enkele honderden naar meer dan 12.000 leden. Er zijn intussen ook diverse andere percelen elders in het land aangekocht.

Biologisch certificaat
Voor het team vrijwilligers die het werk rondom de Holtesch verrichten is het een bewogen jaar geweest, er is veel werk verzet. Er is bodemonderzoek verricht en de procedure om een SKAL certificatie te verkrijgen werd in gang gezet. De grond moet daarvoor twee jaar op een biologische manier bewerkt worden voordat de opbrengst ervan biologisch genoemd mag worden.

Boekweit
De es, die eerder als paardenwei in gebruik was, werd in juni 2020 met boekweit ingezaaid. Dit gewas heeft weinig bemesting nodig, de beworteling zorgt voor een goede bodemstructuur, het bloeit overvloedig en het levert veel nectar voor insecten. Tijdens de bloeiperiode in juli en augustus zijn voor de bestuiving door imkerij de Oase 15 bijenkasten geplaatst. Met resultaat: in de tweede helft van augustus kon een flinke hoeveelheid boekweitzaad geoogst worden. Tegelijkertijd is er een onderzoek naar de aanwezigheid van wilde bijen en andere bestuivers gedaan dat gecoördineerd werd door Wageningen University & Research.

Na de boekweitoogst werd begin september wintertarwe gezaaid als groenbemester en Staatsbosbeheer leverde een hoeveelheid maaigras uit de hooilanden van de Elperstroom. Samen met de wintertarwe werd dit maaigras deze lente ondergewerkt als voeding voor het bodemleven en om de structuur van de bodem te verbeteren.

Houtwal
Op de strook gemeentegrond naast de es werd vorige maand, in overleg met de gemeente, een houtwal geplant. Vrijwilligers van het Land van Ons plantten in totaal 225 struiken kardinaalsmuts, sleedoorn, wegedoorn, hondsroos, Gelderse roos en trosvlier. Allemaal autochtone soorten en van Nederlandse biologische herkomst. Deze houtwal zal te zijner tijd een mooie bijdrage leveren aan het bevorderen van de biodiversiteit op de Holtesch. Daar profiteren niet alleen dieren van maar het komt uiteindelijk ook onszelf ten goede. En tot slot, de boekweitproducten van de Holtesch zijn via landvanons.nl te bestellen. Het betreft hele gepelde boekweit, boekweitmeel, pannekoekenmeel, boekweitcrackers en boekweithoning.

Bron: De Krant van Midden-Drenthe / Land van Ons


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven