Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar gezondheid en duurzaamheid supermarkten breidt uit naar Engeland en Zweden

Superlijst, de serie onderzoeken naar gezondheid en duurzaamheid in supermarkten, wordt dit jaar uitgevoerd in Engeland en volgend jaar in Zweden. In beide landen wordt dezelfde wetenschappelijk methode gebruikt als in Nederland. Hierdoor krijgen supermarkten, overheden en consumenten internationaal en beter meetbaar inzicht in hoeverre de supermarkt als omgeving voor dagelijkse voedselkeuzes een voedingspatroon stimuleert, dat goed is voor de gezondheid en het milieu. 

Superlijst onderzoekt hoe supermarkten ons helpen gezond en duurzaam te eten. Elk onderzoek leidt tot een publieke ranglijst van supermarkten. In Nederland werd de eerste Superlijst Gezondheid vorig jaar oktober gepubliceerd. Op dit moment wordt voor Superlijst Groen onderzoek gedaan naar supermarkten en duurzaamheid. Het resultaat verschijnt eind mei. 

Toekomstbestendig
In Europa heeft meer dan de helft van de volwassen bevolking momenteel overgewicht. Dit is een belangrijke oorzaak van voedingsgerelateerde ziekten en bijkomende hoge gezondheidskosten. Naar schatting waren in Europa in 2017 meer dan 950.000 sterfgevallen (een op de vijf) toe te schrijven aan ongezonde voedingspatronen. Daarnaast komt een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen uit de levensmiddelensector. Hiervan is 70% afkomstig uit de veesector. Om het voedselsysteem toekomstbestendig te maken, zullen voedingspatronen van consumenten in Europa moeten worden aangepast.

Machtige rol van supermarkten
In heel Europa komt het overgrote deel van wat mensen dagelijks consumeren, uit de supermarkt. Met hun assortiment, winkelinrichting en wekelijkse aanbiedingen hebben supermarkten grote invloed op de keuzes die hun klanten maken.  

Charlotte Linnebank, directeur Questionmark: “Supermarkten hebben de mogelijkheid om hun klanten te helpen kiezen voor gezond en duurzaam. Daarnaast hebben ze met hun grote inkoopvolumes een machtige rol in productieketens. Supermarkten zijn uitstekend gepositioneerd om zowel het voedselpatroon gezonder en duurzamer te maken, als verduurzaming in productieketens te versnellen. Deze kans hebben supermarkten in heel Europa. Met Superlist gaan we daarom ook buiten Nederland supermarkten helpen deze kans te grijpen. Te beginnen in Engeland en Zweden.”

Inzicht in praktijk Engelse supermarkten
Charlotte Linnebank: “In Engeland is al langer en meer dan in Nederland, aandacht voor de rol van supermarkten in het voedselsysteem. Maar deze aandacht richt zich tot nu toe alleen op het beleid van supermarkten. Met Superlist UK voegt Questionmark hier straks een nieuw inzicht aan toe, namelijk wat supermarkten in de praktijk doen om mensen te helpen gezonde en duurzame keuzes te maken, onder andere met hun assortiment en wekelijkse aanbiedingen.”

Samenwerking met lokale partners
De methode voor Superlist UK en Sweden wordt afgestemd met het internationale onderzoeksinstituut World Benchmark Alliance. In beide landen gaat Questionmark, net als voor de Superlijsten in Nederland, samenwerken met lokale organisaties uit het maatschappelijk middenveld,  die actief zijn op het gebied van voedsel, gezondheid en duurzaamheid. Superlist UK en Superlist Sweden worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Swedish Postcode Lottery.

Publicatiedatum: