Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Containerschip Suezkanaal losgetrokken, maar problemen zijn nog niet voorbij"

Het Suezkanaal in Egypte is na zes dagen weer vrij. Gisteren trok bergingsbedrijf Boskalis het 400 meter lange containerschip, dat was vastgelopen, los. De Ever Given is op eigen kracht weer onderweg. Ook het scheepvaartverkeer dat al dagen aan het wachten was, komt weer langzaam op gang. Echter, de problemen zijn nog niet voorbij. 


Foto: Boskalis

Gisteren liet Boskalis topman Peter Berdowski nog weten dat het lostrekken van het schip geen gemakkelijke taak was, omdat de voorkant nog muurvast zat. Maar om iets over drie uur in de middag wist het bedrijf het 224.000 ton zware containerschip los te trekken. 

Volgens lokale autoriteiten zal het bijna vier dagen gaan duren voordat de file weer is opgelost. Naar verwachting zullen 113 van de 450 wachtende schepen dinsdagmorgen de doorvaart hebben gemaakt. Persbureau AP liet weten dat schepen met dieren aan boord voorrang richting het zuiden krijgen. 

"Weken tot maanden effect op de markt"
Het Rotterdamse containerbedrijf ECT meldt dat de blokkade in het kanaal wel weken tot maanden effect gaan hebben op de markt in West-Europa. Een groot deel van de wachtende schepen heeft Rotterdam als eindbestemming. De overslagbedrijven moeten straks in recordtijd flinke aantallen containers lossen. De reders zullen de schepen zoveel mogelijk verdelen over de Europese havens, maar dat zal een lastige klus worden, omdat alle havens capaciteitsproblemen hebben. 

AGF-sector reageert 
Boskalis krijgt van over de hele wereld felicitaties en complimenten voor al het werk dat ze hebben gedaan. Ook vanuit de AGF-sector klinkt er lof voor het Nederlandse bergingsbedrijf. "Fantastisch gedaan Boskalis en super bedankt", schrijft Adrie Visbeen van VTG op LinkedIn. "Door het snelle handelen en de super expertise heeft u veel vervoerders van diverse modaliteiten in allerlei landen voor een ramp behoed. Iedereen moet op zijn minst een bedankje sturen, want het had een totale ramp geworden." 

Ook Marcel Koole van Fyffes reageert: "Proud Dutch en proud of Boskalis. Heel mooi werk verricht. 13% van de wereldhandel hebben jullie weer doorgang gegeven." Die net als Remco van der Spruit van Angvik Auto Holland enorm trots is. "Good job! Proud to have such companies in the Netherlands! Thanks also as a carrier who is also dependent on containers coming from the Far East."

Daco Sol van GroentenFruit Huis heeft nog niets gehoord over handel die direct geraakt is door de blokkade, maar de sector maakt zich wel zorgen om de gevolgen van dit oponthoud. "Vaarschema's worden lelijk in de war gestuurd en de blokkade heeft mogelijk invloed op beschikbaarheid van containers."

Publicatiedatum: