Alnatura-oprichter pleit voor vervijfvoudiging onderzoeksgeld biologische landbouw

"Consumenten zijn best bereid om een eerlijke prijs te betalen"

Als het aan Alnatura-oprichter Götz Rehn licht, wordt er meer geld gestoken in onderzoek voor de biologische landbouw. Tegen AgraEurope zegt hij dat de som van de middelen die door de staat beschikbaar worden gesteld, vervijfvoudigd moet worden, zodat het op zijn minst evenredig is met het huidige aandeel biologisch land.

Eerlijke prijs
"Het moet voor geïnteresseerde boeren gemakkelijk worden gemaakt om over te schakelen op biologisch", zegt Rehn. Aan de kant van de consument ziet Rehn geen grote belemmeringen. "We hebben nog steeds veel ruimte op de biologische markt." Hij verwacht dat in de toekomst nog meer consumenten biologische producten gaan gebruiken. Met betrekking tot het risico van prijsdalingen in het biologische segment, verwijst Rehn naar de externe kosten van conventionele productiemethoden: “Je moet eerlijk berekenen en jezelf afvragen hoe duur conventioneel geproduceerd voedsel vandaag zou moeten worden verkocht, rekening houdend met alle externe kosten en uiteraard ook rekening houdend met eerlijke inkomens voor de boeren." Volgens Rehn "zijn consumenten best bereid om een ​​eerlijke prijs te betalen voor eerlijke kwaliteitsbeloften". Lonen die mensen in andere landen in staat stellen waardig te leven, worden ook steeds belangrijker voor klanten. Wat hier nodig is, is transparantie en geloofwaardigheid en een effectief instrumentarium om overtredingen te kunnen bestraffen. Dit omvatte ook internationale overeenkomsten buiten de Europese Unie.

Green Deal ontoereikend
Bij de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU ziet Rehn onvoldoende behoefte aan verbetering. Er moet rekening worden gehouden met de doelstellingen van de Green Deal. Dit is volgens hem nog niet het geval geweest. De ecologische regelgeving wordt niet geïmplementeerd volgens een alomvattend, geïntegreerd concept dat de natuur echt ten goede komt. Vanuit het standpunt van de oprichter van Alnatura is de "verkeerde manier" om landbouwsubsidies te koppelen aan de omvang en het eigendom van het land. “Veel geld komt de boeren niet eens terecht.” Rehn pleit ook voor maatregelen om het gebruik van “potentieel milieubelastende bronnen” duurder te maken. Dit zou een "gericht effect kunnen hebben op het verminderen van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen".

Klik hier om verder te lezen (Duits).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven