Gemiddelde bio-consumptie per persoon groeide met 7,7% in Spanje in 2019

Tijdens een event naar aanleiding van het 30-jarige jubileum van Ecovalia, de Spaanse beroepsvereniging voor bio-teelt, heeft José Miguel Herrero, directeur van de Dienst Voedselindustrie, enkele gegevens bekendgemaakt van het onlangs door het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel gepubliceerde rapport “Analyse van de Spaanse bio-teelt in 2019”.

Uit het rapport blijkt dat de biologische landbouwsector fors blijft groeien en reeds een belangrijk aandeel heeft binnen de gehele Spaanse voedingssector.

Volgens het document wordt de waarde van de bio-teelt in 2019 op meer dan €2.310 mln geraamd, 8,32% meer dan in 2018. Goed driekwart (77,72%) wordt vertegenwoordigd door plantaardige producten, terwijl de resterende 22,28% overeenkomt met die van producten van dierlijke oorsprong. Spanje bekleedt hiermee de 10e positie op de wereldmarkt. Wat de gemiddelde consumptie per persoon betreft, staat het Zuid-Europese land op de 11e plaats, een plek die het ook bekleedt voor het aandeel bio-consumptie ten opzichte van de totale voedselconsumptie.

De Spaanse consumentenuitgaven, inclusief huishoudens en horeca, voor biologische producten bedroegen €2.363 mln, 8,4% meer dan in 2018 en goed voor 2,24% van de totale voedselconsumptie in Spanje. Het gemiddeld verbruik per persoon bedroeg €50,22 in 2019, wat een groei van 7,70% inhoudt tegenover 2018.

De meest geconsumeerde biologische producten van plantaardige oorsprong waren vers fruit, goed voor 15,5% van het biologische winkelmandje, en verse groenten, goed voor 13,9%.

De Spaanse export van bio-producten bedroeg €995 mln in 2019, een stijging van 5,1% ten opzichte van het voorgaande jaar. De import klokte af op €1.070 mln, 1,90% meer dan in 2018, wat een voortzetting inhoudt van de negatieve handelsbalans van 2018, die toen nog minder uitgesproken was.

Herrero wees ook op het belang van de huidige tendens: "We bevinden ons in een decennium waarin wij, Europeanen, ons het doel hebben gesteld om een kwart van het nuttige landbouwareaal te gebruiken voor biologische teelt. We zijn op weg om een duurzaam, verantwoord en milieuvriendelijke landbouw waar te maken”.

José Miguel Herrero kondigde ook de belangrijke promotiecampagne van het Spaanse ministerie aan die van start zal gaan na de zomer, met de slogan “Het smaakvolste land ter wereld” en met de medewerking van chef-kok José Andrés.

Bron: agrodiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven