De Lepelaar organiseert inzamelingsactie voor nieuwe trekker

Op de bres voor boer Bram

Even was er hoop en leek het erop dat het Ministerie van Landbouw met biodynamisch boer Bram van Boerderij De Buitenplaats uit Eenigenburg tot een schikking zou komen over de euro 12.000 boete die hij moest betalen vanwege te hoge fosfaatproductie. Bram had al zeven koeien weg moeten doen, wat een groot offer is voor een kleine boer. De hoop was gebaseerd op het begrip dat de rechter van de Raad van State toonde. Bram had zijn boete namelijk aangevochten. Tevergeefs, bleek deze week.

"Ons betoog faalt. Het College verklaart ons beroep ongegrond.
We hebben verloren. Het is voorbij. De grote jongens winnen. Alweer", schreef een teleurgestelde Bram op zijn website, waar hij van de hele rechtszaak verslag doet. 

Nieuwe trekker
Biologisch-dynamisch Tuindersbedrijf de Lepelaar werkt nauw samen met Boerderij De Buitenplaats en springt in de bres voor Bram. Het bedrijf is een inzamelingsactie gestart om geld op te halen waarmee Bram een nieuwe trekker kan kopen. "Wij gaan zelf geld overmaken en vragen iedereen die het leuk en belangrijk vindt dat ook te doen. Vrienden van De Lepelaar die deze zomer ons vijftigjarige jubileum komen vieren (zodra het weer kan) vragen wij in plaats van cadeaus een bijdrage voor de actie. Hopelijk kunnen wij op deze manier Brams uitgestelde investering – een nieuwe trekker – een flinke zet in de rug geven." 

Kringloop
De Buitenplaats en De Lepelaar, bezitten samen ruim 100 ha land met diverse bloeiende akkerranden. Brams koeien lopen op onze akkers met grasklaver en op hun beurt teelt De Lepelaar wortelen, kool en graan op de gronden van de Buitenplaats. "Bram gebruikt ons stro, wij krijgen zijn mest etc. Voor ons is de greep in Brams ‘kas’ een greep in de onze. Al meer dan 20 jaar vormen onze bedrijven, beiden biodynamisch, samen een circulair geheel. Dit betekent onder andere dat er geen krachtvoer en kunstmest aan te pas komt. Wij zijn de door het Ministerie van Landbouw zo geprezen kringlooplandbouw ‘avant la lettre’. Door onze vorm van langdurige samenwerking gaat de biodiversiteit met sprongen vooruit. De kievit, scholekster en grutto hebben bij ons wél de kans om te overleven. En dankzij deze vorm van landjeruil kunnen we veel beter onze vruchtwisseling uitvoeren, waardoor we op een natuurlijke manier veel minder last hebben van ziekten en plagen. Dit alles voor gezonde groenten en zuivel, waar veel belangstelling voor is, zeker nu."

Klik hier voor meer informatie over de inzamelingsactie.

Boerderij De Buitenplaats
www.loeigoeiezuivel.nl

De Lepelaar
www.delepelaar.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven