Biodynamische fruittuin Fruitweelde verder onder leiding van Willemien Brouwer

Elze-Lia Visser van Fruitweelde, de biodynamische fruittuin in Ingen, heeft het afgelopen jaar voorbereidingen getroffen om de toekomst van haar bedrijf veilig te stellen. En nu is het moment daar: Fruitweelde, 11 jaar geleden opgericht door Elze-Lia, is overgedragen aan Willemien Brouwer. Zij is het afgelopen jaar klaargestoomd om als mede-eigenaar en nieuwe bedrijfsleider Fruitweelde voort te zetten. Dat doet ze niet alleen. Bij de overdracht is de grond gekocht door de Stichting BD Grondbeheer, Elze-Lia Visser blijft als adviseur betrokken en ook is er begeleiding van afzetcoöperatie Nautilus Organic en mede-Nautilusfruittelers Tim Moerman en Harald Oltheten.

Willemien Brouwer (rechts) neemt het stokje over van Elze-Lia Visser (links).

Hoe het begon
Inmiddels elf jaar geleden startte Elze-Lia Visser met haar biodynamische fruittuin Fruitweelde. Na een studie in Wageningen en een carrière als Adviseur bodemsanering, waar ze met eigen ogen zag hoe ontzettend veel troep er in onze bodem zit, had ze destijds het roer omgegooid. En zo teelt ze inmiddels al een decennium onder meer bramen, frambozen en kiwibessen op haar biodynamische bedrijf in de Betuwe. Niet zonder succes, want inmiddels is ze met Fruitweelde een welbekend gezicht in het biologische kleinfruit. Als ondernemer wil je natuurlijk niets anders dan een bloeiende toekomst voor je bedrijf, maar opvolging in boerenbedrijven is in de hele branche een flinke uitdaging. 

Samenwerking in optima forma
In haar zoektocht vond Elze-Lia steun bij haar afzetcoöperatie Nautilus en medeleden Harald Oltheten en Tim Moerman. Oltheten: "Elze-Lia is in de afgelopen jaren met haar bedrijf Fruitweelde een zeer gewaardeerde collega in onze coöperatie geworden. Bovendien bouwen we als zachtfruittelers in Nautilus de afgelopen jaren hard aan het vergroten van ons areaal. Zo kunnen we geografisch gezien aan risicospreiding doen, en tegelijkertijd fruit leveren aan klanten waarvoor een bepaald volume vereist is." Toen ook collegateler Tim Moerman direct enthousiast bleek, is het balletje gaan rollen.  Moerman: "Toen Elze-Lia met ons deelde dat ze op zoek was naar bedrijfsopvolging, waren wij het er direct over eens dat het zonde is om zo’n prachtig bedrijf niet door te laten gaan. Bovendien is het prachtig om een enthousiaste meid als Willemien deze kans te kunnen te bieden."

Kersverse bedrijfsleider Willemien Brouwer: "Ik heb 7 jaar mogen werken bij Harald Oltheten van het biodynamische fruitteeltbedrijf De Ring. De laatste jaren groeide met het groeien van mijn verantwoordelijkheden, ook mijn enthousiasme. Dat zag Harald ook, en met de vraag van Elze-Lia telde hij 1 en 1 bij elkaar op en vroeg mij of ik als bedrijfsleider bij Fruitweelde aan de slag wilde. Uiteraard kan ik dat niet alleen: niet financieel, maar zeker ook niet in praktisch op zicht. Wat dat betreft is de situatie nu ideaal. Ik krijg unieke begeleiding van een groep ervaren telers. Naast Elze-Lia Visser zelf, is het met Harald Oltheten en Tim Moerman een geweldig team dat me op alle vlakken kan begeleiden. Bovendien blijft het bedrijf voor de verkoop en marketing natuurlijk bij Nautilus Organic aangesloten, waarmee ik een heel team aan mensen op dat vlak naast me heb staan."

Samenwerking met BD grondbeheer
Tot slot speelt ook de stichting BD grondbeheer een belangrijke rol in het geheel. Door de grond van de fruittuin te kopen, maakt deze stichting het blijvend mogelijk voor de opvolgers om de grond duurzaam te gebruiken. Daarmee is geborgd dat de grond biodynamisch blijft, wat er ook in de toekomst mocht gebeuren. De opbouw van een gezonde, vruchtbare bodem is tenslotte het levenswerk van boeren en tuinders, en ook van Elze-Lia. Samenwerking in optima forma dus om de fruittuin veilig te stellen voor de toekomst

De unieke samenwerking bleek afgelopen weken wel uit alle steun die Willemien kreeg bij het inplanten van het uitbreidingsdeel van Fruitweelde. Medewerkers van zowel Tim, als Harald, als de huidige medewerkers van Fruitweelde gingen samen aan de slag om de klus op tijd gedaan te krijgen. 

Op naar de toekomst
Een flinke verandering, zo’n overgang, maar gelukkig blijft er ook veel hetzelfde: Fruitweelde is een biodynamisch bedrijf, waar gewerkt wordt in harmonie met de omgeving en de natuur en waar de gezondheid van de bodem centraal staat. De teelten van onder meer rode bessen, bramen, frambozen en kiwibessen blijven en worden door Willemien de komende periode rustig aan verder uitgebreid.

Voor meer informatie:
Fruitweelde
Willemien Brouwer
06-20349195
www.fruitweelde.nl

Stichting BD Grondbeheer
Michiel de Koe
06-20053346
www.bdgrondbeheer.nl

Nautilus Organic
Femke Meijer
06-82964408
www.nautilusorganic.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven