Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groei in Europa met 27,5 procent

Naturland groeit, in Duitsland en daarbuiten

Momenteel houden meer dan 100.000 boeren in 60 landen over de hele wereld zich aan de Naturland-normen. Het areaal landbouwgrond is met 25,8% toegenomen tot ongeveer 540.000 hectare. Voeg daarbij nog eens bijna 54.000 hectare biologisch bosbeheer, dan komt het totaal op meer dan 590.000 hectare grond die volgens de Naturland-normen wordt beheerd, waarvan meer dan de helft in Duitsland.

4.154 Naturland-leden in Duitsland
In Duitsland is het aantal leden van Naturland in 2020 met 232, of 5,9%, gestegen. In heel Duitsland werd bijna 30.000 hectare omgeschakeld naar de biologische normen van Naturland, een stijging van 12,8 %. Dit komt neer op een totaal van ruim 260.000 hectare grond in Duitsland die wordt gebruikt voor biologische landbouw en wordt bewerkt volgens de normen van Naturland (bossen niet meegerekend).

"Ook in 2020 is Naturland er ondanks de zwaardere omstandigheden als gevolg van de pandemie in geslaagd een bovengemiddeld aantal landbouwbedrijven om te schakelen op biologische landbouw. Toch kunnen we nog steeds niet echt tevreden zijn met dit resultaat, want we blijven achter bij het politieke doel van 25 procent biologische landbouw tegen 2030", aldus Hubert Heigl, voorzitter van Naturland, in zijn beoordeling van de geboekte vooruitgang. "Als we meetbare vooruitgang willen boeken met urgente kwesties als biodiversiteit en dierenwelzijn, is het nu tijd om de wielen in beweging te zetten", aldus de voorzitter van Naturland in een algemene oproep aan de Duitse regering.

Sterke groei in Europa: 27,5% toename
Wereldwijd was er sprake van een aanzienlijke cumulatieve toename van de groei, die echter in sommige gevallen grote regionale verschillen te zien gaf. Deze verschillen waren ook afhankelijk van de mondiale pandemische situatie en van de vraag of Naturland in staat was de eerste bezoeken te brengen aan landbouwbedrijven in de respectieve landen die belangstelling hadden voor omschakeling.
Ondanks deze belemmeringen kon Naturland in Europa een bovengemiddelde groei van zijn gecertificeerde areaal noteren van 27,5% tot ongeveer 40.000 hectare. Een voorbeeld van deze positieve ontwikkeling is Italië, waar talrijke nieuwe landbouwbedrijven tot Naturland zijn toegetreden, waardoor het gecertificeerde areaal daar zelfs met ruim 80% is toegenomen tot iets minder dan 8 100 hectare.

Meer dan 100.000 Naturland-boeren over de hele wereld
In totaal is de gecertificeerde oppervlakte die voldoet aan de Naturland-normen buiten Duitsland met een recordaantal van 41% toegenomen tot 276.000 hectare. Een belangrijke bijdrage aan deze buitengewoon hoge cijfers moet worden toegeschreven aan een grote cacaocoöperatie in Sierra Leone, waar ruim 36.000 kleine boeren cacao telen in de bossen van deze West-Afrikaanse staat op een oppervlakte van evenveel hectare. Maar zelfs als we deze statistische uitschieter buiten beschouwing laten, is het areaal nog altijd met 22,6% toegenomen.

Dankzij dit effect heeft ook het totale aantal boeren die hun gronden bewerken volgens de Naturland-normen een grote sprong voorwaarts gemaakt, tot 100.000. Dit aantal omvat hoofdzakelijk kleine boeren die lid zijn van een van de 154 Naturland-coöperaties of producentenorganisaties.

Voor meer informatie:
Naturland
www.naturland.de

Publicatiedatum: