Scandinavisch onderzoek naar beleidsinitiatieven:

"Biologische voeding in bredere context zetten, stimuleert consumptie"

De overheden van Denemarken, Noorwegen en Zweden hebben beleidsinitiatieven gelanceerd om de consumptie van biologische voeding binnen de openbare sector te vergroten. Zweden was in 2019 daarin het meest succesvol aangezien 39% van door openbare instellingen gekochte voedselproducten biologisch waren. Denemarken zat op 22%. Het Noorse beleidsinitiatief heeft slechts geleid tot een biologisch aandeel van 1%. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Kopenhagen die de programma's van deze drie landen met elkaar vergeleek.

In deze Scandinavische context waren Zweden en Denemarken (redelijk) succesvol en zijn de pogingen om biologisch voedsel in Noorwegen te promoten mislukt. De beleidsprogramma’s in de drie landen verschillen van elkaar. Daarom is de vraag in dit rapport of deze verschillen ook hebben geleid tot de verschillen in prestaties betreffende de toename van de consumptie van biologische voeding.

Zweden
De beleidsstrategie in Zweden is voor een groot deel gebaseerd op een consumptiedoel en op het plaatsen van biologische consumptie binnen een breder plaatje, dat van de publieke gezondheid en duurzaamheid. Door biologische consumptie binnen een groter geheel te plaatsen met een hoge mate van positieve aantrekkingskracht doet het Zweedse programma een groter emotioneel beroep op de publieke gezondheidszorg, voedingsdeskundigen en milieu-beleidsmakers en beheerders. Beleidsinstrumenten om keukens te stimuleren meer biologische producten te gebruiken, speelde maar een beperkte rol.

Denemarken
Alhoewel de Deense overheid ook een link creëerde tussen biologisch telen en duurzaamheid, is de link tussen biologische voeding en publieke gezondheid veel zwakker gebleven. In vergelijking met de Zweedse strategie is de Deense sterk gericht geweest op beleidsinstrumenten met middelen om te stimuleren dat keukens in de openbare sector meer biologische voedselproducten gingen gebruiken. Deze instrumenten werden ondersteund door aanzienlijke capaciteit voor implementatie wat leidde tot goede resultaten. Hieruit kan geconcludeerd worden dat relevante beleidscapaciteit een belangrijke voorwaarde is voor de succesvolle implementatie van beleidsinstrumenten.

Noorwegen
De Noorse overheid deed geen poging om een link te leggen tussen biologische voeding, duurzaamheid en publieke gezondheid. Deze link werd zelfs in twijfel getrokken in de strategie van de overheid voor biologische tuinbouw. Net als in Denemarken heeft de nadruk van de strategie gelegen op beleidsinstrumenten. Het Noorse programma had een regionale focus, waarbij het idee was om keukens in de hoofdstad meer biologische voeding te laten gebruiken en dit op te schalen naar nationaal niveau. Dit programma had echter weinig impact op de consumptie. Gezien de ervaringen in Denemarken is het mogelijk dat onvoldoende generatie en mobilisatie van beleids-capaciteit binnen de Noorse biologische voedingssector een belangrijke factor is geweest voor de beperkte consumptietoename.

Een belangrijke factor die invloed heeft op de overdraagbaarheid van beleidsstrategieën is de vergelijking van de politieke, institutionele en economische contexten van de betreffende landen. Het rapport identificeert contextuele verschillen tussen de drie landen, waardoor de vraag rijst of de beleidservaringen en -ontwerpen tussen de drie landen uitgewisseld kunnen worden. Zweden heeft geprofiteerd van een beleidscontext die meer open staat voor een consumptietoename van biologische voeding in de openbare sector dan de andere twee landen. Daarom is het niet waarschijnlijk dat de Zweedse strategie direct kan worden toegepast op andere landen. Werken met beleidsinstrumenten in combinatie met implementatiecapaciteit, zoals in Denemarken, lijkt een beleidsstrategie te zijn die wel in andere landen kan worden toegepast.

Klik hier voor het rapport.

Bron: University of Copenhagen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven