Clúster Banano Orgánico del Perú

"We proberen de productiviteit van de biologische bananenteelt op te krikken"

Net voor kerst vond de officiële voorstelling plaats van de Peruaanse Biologische Bananencluster, een organisatie die de kwaliteit van een van de belangrijkste exportproducten van de regio Piura en bij uitbreiding heel Peru wil verbeteren. Daarbij wordt aandacht besteed aan nieuwe processen en methoden op het veld en in de pakstations om vooral de productiviteit op te krikken. De vereniging telt momenteel meer dan 2.500 kleine telers uit El Chira en San Lorenzo in de provincie Sullana.

“We exporteren gemiddeld zo’n 12 mln dozen bananen per jaar, goed voor ongeveer 220.000 ton fruit en €125 mln”, legt Diego Balarezo, manager van de nieuwe organisatie, uit aan de nieuwsdienst Infomercado. “Ons voornaamste doel is om de productiviteit op te krikken, want dat is tenslotte de meest bepalende factor voor de verbetering van het inkomen van de kleine teler. We richten ons op maatregelen die de productiviteit, de concurrentiepositie en de kwaliteit ten goede komen”.

“Zo werken we aan beschermingsmaatregelen tegen Fusarium, een zeer schadelijke schimmel voor onze sector. We willen ook het gebruik van biologische meststoffen uitbreiden om meer en mooiere bananen te verkrijgen. We zullen ook technici opleiden en vorming geven aan onze telers zodat ze deze methoden effectief in de praktijk kunnen toepassen”.

De biologische bananen die in Piura worden geteeld, vinden hun weg naar Europa, waar Nederland en Duitsland de belangrijkste bestemmingen zijn, de Verenigde Staten en Azië. “70% van onze exportbananen zijn biologisch, fairtrade en GlobalGAP gecertificeerd. We bewegen ons in een nichemarkt waar hoge eisen worden gesteld aan kwaliteit en presentatie”, vertelt Diego.

“We kunnen rekenen op financiële steun van het programma Innóvate Perú om aan de slag te gaan met zeven initiatieven, zoals het toewerken naar koolstofneutraliteit. Deze doelstelling zal ons zeker helpen om een plaatsje te veroveren in deze nichemarkt. We hebben ook een methode ontdekt om het plastic dat in de bananensector gebruikt wordt te recyclen en om te vormen tot hoekbeschermers voor pallets. Zo geven we een tweede leven aan industrieel afval en drukken we de kosten”, benadrukt hij. De vereniging zal ook investeren in innovatieve teelttechnieken en beter plantmateriaal, met als doel de productiviteit met 20% te verhogen.

"Binnen enkele maanden moeten we al de eerste tastbare resultaten zien", besluit hij.

Bron: infomercado.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven