Terugblik op rassenproef aardappelen biologische teelt 2020

Het voorjaar was nat en warm, vanaf half maart werd het droog en kenden we hoge temperaturen. Zo blikt Inagro terug op de rassenproef die in 2020 werd gedaan in de biologische teelt van aardappelen. Er werd geplant op 9 april. April en mei waren zeer droog, juni kende een gemiddelde hoeveelheid neerslag. Het droge teeltseizoen leidde ertoe dat de aanwezigheid van plaag in de regio heel beperkt was. Eind juni, wanneer de omstandigheden tijdelijk gunstig waren voor de ontwikkeling van aardappelplaag (P. infestans), werd er hierdoor geen vastgesteld. Vanaf eind juli was er door de droge omstandigheden helemaal geen druk meer en werd er ook geen aantasting meer waargenomen.

Rassenproef zonder beregening geeft rasverschillen in droogteresistentie weer
De rassen werden vanaf 8 maart voorgekiemd in voorkiemzakken. De kiemlustigheid was verschillend. De voorbereidende bodembewerking gebeurde niet-kerend. Bij het planten lag het perceel er ideaal bij. De eerste weken na planten verliepen gunstig met een goede opkomst als gevolg. Na opkomst vertoonden de rassen met een snelle beginontwikkeling chlorose van de topbladeren, vermoedelijk door een kortstondig onevenwicht tussen de gewasontwikkeling en de beschikbaarheid aan mineralen gerelateerd aan de zeer droge omstandigheden in de rug. De chlorose verdween naarmate het gewas en de beworteling zich verder ontwikkelden.
Er werd gedurende de volledige teelt geen plaag vastgesteld.

Door het warme en droge voorjaar zagen we een snellere groei in het begin van het seizoen maar rijpten de planten ook sneller af. Dit had wel een sterke invloed op de opbrengst van een groot deel van de beproefde rassen waardoor het gemiddelde met 32,0 ton/ha zeer laag ligt waarvan 75,2 % sorteerde in + 50 mm. Het gemiddeld OWG lag met 396 g zeer hoog. Er werd een bewaarproef aangelegd. Resultaten hiervan zullen worden gepubliceerd in het voorjaar.

Agria blijft zich in deze droge (plaagloze) jaren handhaven als topper voor de biologische teelt en levert een zeer kwalitatieve oogst op die zowel geschikt is voor kook en friet. Agria is evenwel plaaggevoelig. Alle andere rassen worden afgetoetst aan Agria. Allians heeft dit jaar een zeer hoog OWG. Aloutte blijft als rode aardappel de referentie waartegen VOS 15-876-001 het moet afleggen. De voorbije jaren schoven we Carolus als laat ras naar voor als opvolger voor Agria aangezien dit resistente ras zowel qua smaak en zijn geschiktheid voor friet vergelijkbare resultaten kon neerzetten. Beide rassen behouden hun opbrengst bij de droogte van dit jaar. Ecrin, Levante, Tinca zijn rassen die we de komende jaren (plaagjaren) verder moeten opvolgen. Deze nieuwere rassen produceerden gemiddeld en zijn goed van smaak. Tinca was dit jaar ook geschikt voor friet. HZD 08-1496 leent zich voor friet. Jacky steeg in vergelijking met vorig jaar sterk in OWG en had een te kleine sortering. Muse is zeer sterk naar kookwaarde maar haalt een minimale opbrengst. Sevilla presteerde goed bij de droogte en is zeer geschikt voor friet door zijn grove sortering. Sound kende een hoge opbrengst en is geschikt als tafelaardappel. Top haalt net als vorig jaar een mooie opbrengst met een hoog OWG, de bruinbakindex lag dit jaar hoger. Triplo en Camillo zijn zeer vroege rassen, Twister een vroeg ras, met een grove sortering die geschikt zijn als tafelaardappel.

Acoustic behoud zijn opbrengst na dit droge jaar maar scoort minder op smaak. Beyonce is een laat ras met een zeer hoog OWG wat hem zeer geschikt maakt voor friet. Twinner was zeer vroeg en scoort dit jaar zeer goed op friet, Glorietta voldoet als vroeg ras niet. Cammeo is net als vorig jaar met 50,4 ton/ha een opbrengsttopper. De sortering is zeer grof, maar kwalitatief scoort dit ras terug minder. Connect is een ras dat sterk is tegen de plaag en reeds langer meedraait in de proeven. Het ras boet dit jaar in naar opbrengst. Het Belgische ras Louisa scoort dit jaar minder goed als friet, maar de sortering is wel beter. De opbrengst bleef stabiel in vergelijking met vorig jaar. Ook Otolia konden we dit jaar niet testen naar plaag, en haalt dit jaar een veel lagere opbrengst. Passion leed net als Marabel hard onder de droogte. Passion zorgde vorig jaar voor de hoogste opbrengst, dit jaar brengt die onder het gemiddelde op. Gekookt scoort dit ras wel beter dan vorig jaar. Marabel scoort sterk op smaak. Tentation boet zwaar in naar opbrengst en heeft een heel hoog OWG met een te fijne sortering.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Bron: CCBT


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven