levert €6 mln aan onrechtmatige inkomsten op

Frauduleuze verkoop biologische pistachenoten in Spanje

De Spaanse politie heeft met behulp van haar Franse collega's en Europol een criminele organisatie opgerold die zich bezig hield met de teelt, distributie en handel van zogenaamd biologische pistachenoten. 

De politieactie begon al in 2019, toen er meldingen kwamen dat er  vervalste biocertificaten werden gebruikt voor de verkoop van pistachenoten die niet aan de standaarden voldeden.

De Spaanse politie kwam een mix van biologische en conventionele pistachenoten op het spoor die residuen van gewasbeschermings-middelen bevatte (waaronder glyfosaat en chloraat) waarvan het gebruik binnen de Spaanse tuinbouwsector niet is toegestaan. 

Uit het onderzoek bleek dat de verboden  gewasbeschermings-middelen werden gebruikt om de kwaliteit en opbrengsten te verbeteren om zo meer winst te kunnen behalen. De noten, die als zijnde van biologische oorsprong werden aangeboden, werden voor prijzen verkocht die tot wel 80% hoger lagen dan de retailprijs van conventionele pistachenoten. 

Zoals te lezen is op europol.europa.eu, leidde de actie tot de aanhouding van 14 personen in onder andere Madrid en Malaga. De arrestanten worden onder meer beschuldigd van witwassen, het in gevaar brengen van de volksgezondheid en vervalsing van documenten. De praktijken leverde de organisatie naar schatting €6 mln aan inkomsten op. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven