Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Digitale bijeenkomst op 16 december

De ins en outs van natuurmaaisel

Natuurmaaisel, bron van organisch materiaal in de biologische kringloop. Over dit thema zijn op woensdag 16 december van 10.00 tot 11:30 uur ervaringsdeskundigen aan het woord tijdens een de digitale bijeenkomst.  

Tijdens deze bijeenkomst vertellen verschillende boeren over de ervaringen met de verwerking van natuurmaaisel tot strooisel, compost of bokashi. Leen Janmaat (Louis Bolk Instituut) zal een inleiding geven over de resultaten naar de inzet van natuurmaaisel uit eerder gedaan onderzoek.

Organisch materiaal is gewild in alle biologische sectoren. Materiaal uit natuurgebieden mag gebruikt worden als biologische input en is daarom een welkome aanvulling van organische stof in de biologische kringloop. Om de biologische kringloop zoveel mogelijk te sluiten is het effectief inzetten van het beschikbare organische materiaal van belang. Bionext is dit jaar gestart met het project ‘koplopers in kringlooplandbouw’ om in pilotgroepen te werken aan concrete oplossingen om gangbare inputs in de biologische kringloop te vervangen. Gangbare inputs binnen de biologische kringloop omvatten o.a. strooisel en mest. Natuurmaaisel kan voor beide een biologisch alternatief bieden.

Tijdens de bijeenkomst bekijken komen de verschillende mogelijkheden voor de inzet van natuurmaaisel aan bod. Vragen die een rol spelen zijn: hoe behoudt je het organische stof van natuurmaaisel en verbeter je de bodem? Wat zijn de effecten van compostering/fermentatie op mogelijke onkruidzaden in het maaisel?

Gebruikt u natuurmaaisel of heeft u interesse om dit gaan te gebruiken? Doe dan mee met deze digitale bijeenkomst op woensdag 16 december van 10:00 tot 11:30 en meldt u aan door een mailtje te sturen naar [email protected]

Het voorlopige programma:

 • Opening
  Niels Heining, projectleider Bionext.
 • Praktijkonderzoek
  Leen Janmaat, Louis Bolk Instituut. Heeft de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de toepassing van natuurmaaisel als meststof/bodemverbeteraar zowel als compost als bokashi.
 • Praktijkervaringen
  Jan van den Broek, biologisch veehouder in Hilvarenbeek, beheerder natuurgronden. Zet natuurmaaisel in als strooisel en als compost. 
  John Huiberts, Biologisch bloembollenteler in Sint Maartensvlotbrug, gebruikt natuurmaaisel in verschillende vormen als meststof.
  Henk Klompe, Biologisch akkerbouwer in Biddinghuizen, bezig met een project in Flevoland rond verschralen van slootkanten en inzet maaisel als compost
 • Afronding en bespreken vervolgstappen

Aanmelden
Aanmelden voor de bijeenkomst doet u door een mailtje te sturen naar [email protected]. U krijgt dan daags voor de bijeenkomst het definitieve programma en een link naar de Microsoft Teams bijeenkomst.

Voor meer informatie: www.bionext.nl

Publicatiedatum: