Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opiniestuk Maurits Tepper en David Luiendijk namens Caring Farmers

"LTO behoeft verbinder als voorzitter, geen oorlogszoeker"

Laten de leden van de LTO een verbindende figuur zoeken als nieuwe voorzitter. Eentje die bovendien erkent dat het huidige intensieve landbouwsysteem zijn tijd heeft gehad, betogen Maurits Tepper en David Luijendijk namens boerenorganisatie Caring Farmers.

Op 10 november wordt de nieuwe voorzitter van Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) bekend. Verschillende namen passeren de revue, maar Jan Cees Vogelaar en Jaap Haanstra hebben een campagne opgetuigd waarin ze hun ambities niet onder stoelen of banken steken. Hun positie is duidelijk: ‘stop met het gezeik over natuur en klimaat’. Dat een nieuw geluid nodig is staat als een paal boven water. Maar in plaats van oorlogszoekers heeft de landbouw een verbindende leider nodig die de landbouw, samen met Carola Schouten, houdbaar gaat maken.

De achteruitgang van kwetsbare natuur en bodemkwaliteit, droogte waardoor oogsten mislukken en de aangescherpte doelen voor CO2­-reductie laten zien hoe groot de opgave voor de landbouw de komende jaren is. Bovendien wil Brussel dat in 2030 25 procent van de landbouw biologisch is. Wat gaat de nieuwe voorzitter van LTO hiermee doen: zich met hand en tand verdedigen of juist de schouders eronder zetten?

Waar Vogelaar – tevens oprichter van het Mesdag Zuivelfonds – hakt, vallen spaanders. Wie hem niet ­bevalt wordt aangevallen. Zo krijgen natuurorganisaties het stempel ‘de Groene Khmer’ en zou hij bepaalde hoogleraren ‘naar de slacht doen als ze een renpaard waren, omdat ze niet over het hout heen komen’. Ook schuwt hij het zaaien van twijfel over de wetenschap niet. Dat bleek toen hij met veel bombarie in Nieuwspoort een rapport presenteerde waarin de landbouw een veel kleiner aandeel in de stikstofcrisis zou hebben. Het rapport zorgde voor veel vertraging, maar bleek onjuist, en het Mesdagfonds moest rectificeren. Intussen heeft het kabinet anderhalf jaar na de stikstof-uitspraak van de Raad van State de stikstofcrisis nog steeds niet het hoofd kunnen bieden.

Niet gemaakt voor intensieve landbouw
Het beleid zal hoe dan ook verder worden aangescherpt. Ons kleine land is niet gemaakt voor ons huidige intensieve landbouwsysteem. Met leiders als Vogelaar en Haanstra zal de polarisatie de komende jaren alleen maar toenemen, omdat zij maatschappelijke onderwerpen niet serieus nemen. Dat terwijl steeds meer boeren wél graag een andere, duurzamere koers willen varen.

Wij zouden, namens onze groene achterban, graag samenwerken met LTO, maar dan wel met een verbinder die serieus werk maakt van kringlooplandbouw en een duurzame voedselvoorziening tot doel heeft. Een voorzitter die op die manier toekomst biedt aan zoveel mogelijk boeren en tuinders.

Voor meer informatie: www.caringfarmers.nl 

Publicatiedatum: