Restaurants en cafés moet de deuren sluiten

Nieuwe maatregelen aangekondigd in strijd tegen coronavirus

Vanaf vanavond 22:00 gaan de nieuwe maatregelen in om het coronavirus in Nederland te remmen. Deze gedeeltelijke lockdown betekend onder andere dat de restaurants en cafés gedurende vier weken hun deuren moeten sluiten. Hotels worden uitgezonderd, zij mogen eten blijven serveren aan hun gasten. Ook komt er een mondkapjesplicht voor alle publieke binnenruimtes. 

De regering wil met het nieuwe pakket aan maatregelen vooral inzetten op het beperken van de reisbewegingen en contactmomenten van alle Nederlanders. Het hamert er daarom op om zo min mogelijk te reizen en zoveel mogelijk thuis te werken. Als blijkt dat er besmettingen hebben plaatsgevonden op kantoor, kan de overheid besluiten de locatie voor twee weken te sluiten. 

De retail en levensmiddelenbranche blijft grotendeels gespaard van de maatregelen. Toch wordt de handhaving aangescherpt als het gaat om het deurbeleid. Er mogen immers maar 30 mensen naar binnen in een publieke ruimte. Als winkels zich hier niet voldoende aanhouden kan de overheid de locatie, of een gedeelte daarvan, sluiten. Dat geldt ook als andere basisregels onvoldoende worden aangehouden. 

Overigens hebben de banken in Nederland al aangegeven niet opnieuw een betaalpauze te willen inlassen voor bedrijven. "Niemand heeft er belang bij, ook die ondernemer niet, als ze zich in de schulden blijven steken terwijl er geen toekomstperspectief is", zegt Chris Buijink tegen de NOS. "Dat is hard en vervelend. Ik voel met die mensen mee, maar het is de verstandige manier waarop wij ook andere ondernemers kunnen blijven helpen als bank." 

De overheid heeft ook een aantal fases opgesteld met daarbij een vast aantal maatregelen die nodig zijn. Met de nieuwe maatregelen zit Nederland in de vierde fase 'zeer ernstig'. Voor meer informatie kunt u terecht op de site van de Rijksoverheid.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven