Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arend Zeelenberg, Agrifirm:

"Klaar voor de groei in biologisch"

Tholen - Het BioTeam van Agrifirm telt sinds 1 september 14 adviseurs en 4 klantenservice-medewerkers. Het BioTeam heeft adviseurs voor de veehouder (melkvee, geiten, pluimvee en varkens) en voor de teler/akkerbouwer. "Ons team richt zich met al haar activiteiten op de biologische landbouw. Zo adviseren de teamleden ook bij omschakeling naar biologische landbouw. We zien dat de sector verder kan groeien en met dit team zijn we klaar om hierop in te spelen", vertelt Arend Zeelenberg, Manager Biologisch bij Agrifirm.

De veelzijdigheid van de activiteiten binnen het BioTeam biedt volgens Arend de nodige voordelen. "Doordat het BioTeam zowel klanten binnen de veehouderij als de plantenteelt heeft, kan het team faciliteren bij onderlinge kringlopen binnen de biologische landbouw. Een teler heeft misschien wel ruimte om een gewas te telen waar de veehouder iets aan heeft. En omgekeerd kan de veehouder ook de teler mogelijk weer van dienst zijn met organische mest."

Het BioTeam van Agrifirm. 

Hij geeft aan dat er in een jaar tijd zes nieuwe mensen bij zijn gekomen. "Het team is verjongd èn vernieuwd. Nieuwkomers zijn Adriaan van den Bogert, hij is Adviseur Biologische Varkens en twee ervaren Akkerbouw-adviseurs Gerard de Pee en Jasper Brinks. Daarnaast ook productmanager Marjan Bierema en twee adviseurs voor de biologische melkveehouderij, Iris van Wijk en Arina Hotting. Nieuwe medewerkers worden binnen Agrifirm zelf opgeleid. Schoolverlaters krijgen een part time opleiding met verschillende vakinhoudelijke modules en lopen mee met ervaren adviseurs om het vak te leren. Ze draaien ook veelvuldig mee op de klantenservice. Zo wordt voldoende bagage meegegeven en kunnen ze als ze daar aan toe zijn zelfstandig biologische klanten begeleiden."

Groei versneld?
Het team staat dus ook graag omschakelaars bij, maar het aantal omschakelaars lijkt op dit moment lager. "Hier en daar zien we wel wat omschakelaars, maar dit zijn er minder dan we gewend zijn. Hierin speelt denk ik mee dat de productie in het buitenland sneller toeneemt en de Nederlandse afzetmarkt minder snel groeit.
De nieuwe EU Farm to Fork strategie zal ook in Nederland een nieuwe impuls kunnen geven aan biologische landbouw."

Arend zet zelf wel wat kanttekeningen bij de ambitie richting 25% bio-landbouw. "Ik vind het gevaarlijk wanneer er teveel naar de aanbodkant gekeken wordt om biologisch te stimuleren. Ik denk aan de uitspraak van oud-Minister Veerman deed in de tijd van de Taskforce Biologische Landbouw: 'Als je de markt stimuleert, komen de boeren vanzelf'. Biologische landbouw moet op duurzame wijze in evenwicht groeien, om de boeren voldoende te kunnen belonen voor hun inspanning. Dan is dus met name de stimulans van de groei in consumptie nodig."

Voor meer informatie:

Arend Zeelenberg
Agrifirm
Landgoedlaan 20
7325 AW Apeldoorn
06 83008897
[email protected]  
www.agrifirm.nl