Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

3 november: bijeenkomst Kringlooplandbouw

"De afgelopen jaren zijn er verschillende projecten gedaan om de biologische kringloop in kaart te brengen: grip op gangbare inputs en sluiting mestkringlopen", aldus Bionext. De problematiek rondom de insleep van residuen via gangbare inputs en import van veevoer heeft geleid tot een gemeenschappelijk doel om de biologische kringloop verder te sluiten. Dit doel bestaat uit drie aspecten: lokaal veevoer, schoon strooisel en biologische mest. Om deze wens te concretiseren is vanuit de biologische sector een volgend kringloopproject gestart: Koplopers in Kringlooplandbouw. Het doel van dit project is kringloopsluiting op bedrijfs en/of regionaal niveau in de gehele primaire sector (zowel plantaardig als dierlijk) verder te brengen via het faciliteren van innovaties in pilotgroepen.

Om een eerste stap te zetten naar het opstarten van deze pilotgroepen wil Bionext geïnteresseerden uitnodigen voor de startbijeenkomst:

Datum: Dinsdag 3 november 2020
Locatie: Boerderij ’t Paradijs. Bielderweg 1, Barneveld.

Programma
12:00 Inloop met koffie en thee
12:30 Welkom en introductie project
13:10 Pitches van koplopers
13:30 Lunch
14:15 Interactieve uitwisseling
15:45 Afsluiting
16:00 Rondleiding (optioneel)

"Voor deze bijeenkomst zijn we op zoek naar boeren die reeds aan de slag zijn of volgend teeltjaar aan de slag willen met een innovatief idee met betrekking tot nutriëntenkringloopsluiting binnen zijn of haar bedrijf of in de regio", zegt Bionext. "Bijvoorbeeld door het ,al dan niet in samenwerking met collega’s, telen van olifantsgras voor strooisel, verbouwen van eigen eiwitrijk krachtvoer of verwerken van mest. Wanneer u met een groep collega’s werkt aan een initiatief om regionale kringlopen te sluiten, kunt u zich ook als groep aanmelden."

Voor toekomstige deelnemers aan het project zijn er verschillende voordelen:

  • Uitwisseling van ervaringen en kennis over biologische inputs op het bedrijf.
  • Meer inzicht in de kringloop op uw eigen bedrijf.
  • Begeleiding van experts die u en uw idee verder kunnen brengen.
  • Mogelijke ondersteuning van ketenpartners die kringloopsluiting aanmoedigen.

"Om de bijeenkomst zo productief mogelijk te laten verlopen willen we u vragen om het aanmeldformulier zorgvuldig in te vullen. In verband met de coronamaatregelen is het aantal deelnemers beperkt tot 30. Wanneer het aantal aanmeldingen voor de bijeenkomst de 30 overschrijdt zal Bionext een keuze maken uit de aanmeldingen. We zullen een week van te voren laten weten of u bij de bijeenkomst kunt zijn. Meld u dus tijdig aan", aldus de organisatie. 

Corona
"De startbijeenkomst is in haar opzet geheel corona-proof en de gehele middag zal de anderhalve meter gehandhaafd kunnen worden. Uiteraard zal de organisatie zich houden aan de actuele adviezen vanuit de overheid. Wanneer dit t.z.t. betekent dat de fysieke bijeenkomst geen doorgang kan vinden zullen we dat direct na bekendmaking met de deelnemers communiceren. Er zal dan gezocht worden naar een alternatief om dit project op te starten en zo de kennisontwikkeling en uitwisseling omtrent kringloopsluiting aan te jagen. Om deze vervolgstappen mogelijk te maken is het des te meer van belang dat u het aanmeldformulier zorgvuldig invult. Graag tot 3 november", besluit Bionext 

"Mocht u wel geïnteresseerd zijn in deelname aan het project maar kan u er niet bij zijn op 3 November? Bent u geen boer maar denkt u wel een bijdrage te kunnen leveren aan het verder brengen van de biiologische kringloop? Heeft u een goed idee? Laat het ons dan vooral weten via [email protected] "

Publicatiedatum: