Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bionext-directeur waardeert positieve houding Carola Schouten

"Biologisch is niet meer diegene die als laatste werd gekozen bij de gym"

Tholen - De Tweede Kamer hield donderdag 1 oktober een algemeen overleg over de verduurzaming van de Nederlandse landbouw. De biologische landbouw kwam hierin uitgebreid aan bod, rond de beantwoording van vragen aan minister Schouten over de Farm to Fork-strategie. Een mooie ontwikkeling, zo geeft Bionext-directeur Michaël Wilde aan. "Men beseft nu: dit gaat gebeuren. We moeten de Nederlandse landbouw serieus gaan verduurzamen en hierin een proactieve in plaats van reactieve houding innemen. Dit blijkt duidelijk uit de woorden van Carola Schouten."

In het overleg bevestigde Schouten dat Nederland zet zich in zal zetten om 25% van het land biologisch te laten zijn. Wel gaf ze aan dat er een vraagkantprobleem is. “Hoe kun je er voor zorgen dat biologisch ook meer aantrekkelijk wordt in Nederland?” Ze geeft aan dat we wel heel veel biologisch kunnen gaan produceren, maar dat de biologische sector in de problemen komt wanneer de vraag er onvoldoende vraag is. (Zie deze tweet). 

Klik hier om het algemeen overleg terug te luisteren (rechts kun je kiezen voor de bijdrage van Minister Schouten).

Op 23 september jongstleden overhandigde Michaël samen met Roosmarijn Saat, Jan Groen en IJsbrand Snoeij het biologisch trendrapport en 10-puntenplan aan Minister Schouten. "Sindsdien lijkt de schroom wat weg te zijn om biologisch meer te betrekken. We willen ook zeker niet beweren dat biologisch de enige weg is, absoluut niet. Maar we horen er steeds meer bij. Biologische landbouw is niet meer diegene die vroeger als laatste werd gekozen bij de gym. En dat is een hele positieve ontwikkeling."

Vanuit de Europese Commissie is inmiddels duidelijk geworden dat de Commissie een actieplan voor biologische landbouw voor gaat stellen. Dit zal de lidstaten helpen zowel de vraag naar als het aanbod van biologische producten te stimuleren. "Door middel van promotiecampagnes en groene overheidsopdrachten wordt gewaarborgd dat de consument vertrouwen heeft in biologische producten en wordt de vraag naar deze producten gestimuleerd. Deze aanpak zal bijdragen tot het behalen van de doelstelling dat tegen 2030 ten minste 25% van de landbouwgrond van de EU voor biologische landbouw wordt gebruikt en dat de biologische aquacultuur aanzienlijk groeit", aldus de Commissie. Michaël daarover: "Ook dit is natuurlijk meer dan goed nieuws. We zijn heel benieuwd naar de volgende stappen en praten, denken en doen uiteraard graag mee!"

Voor meer informatie: [email protected] en www.bionext.nl