Biologische voedselmarkt Spanje groeit

Spanje is uitgegroeid tot de zevende grootste markt in Europa voor biologische voeding en de tiende wereldwijd. De uitbreiding van de biologische levensmiddelensector in Spanje is volgens het in het tijdschrift Alimarket gepubliceerde rapport op alle niveaus uitstekend geweest, van de primaire productie tot de verwerkende industrie, die via het verkooppunt naar de consument gaat. Zo is de markt de afgelopen vier jaar in omvang verdubbeld, van 1 miljard euro tot ruim boven de 2 miljard euro in 2018.

De uitgaven per hoofd van de bevolking bedragen 46,6 euro in 2018. Daarmee is er nog een enorm groeipotentieel. Als referentie, de jaarlijkse uitgaven per hoofd van de bevolking in Denemarken en Zwitserland zijn 312 euro. Spanje heeft zich gevestigd als het belangrijkste Europese land op het gebied van biologische landbouw, met 2,2 miljoen hectare, vóór Frankrijk, dat in 2017 Italië overtrof.


Drie hoofdcategorieën voor de toekomst: eieren, zuivel en babyvoeding.
- De verkoop van biologische eieren steeg vorig jaar van 103,1 miljoen naar 157,9 miljoen dozijnen (+53,1%), wat resulteerde in een omzet van 51,4 miljoen € (+50,3%).
- Zuivelproducten zijn goed voor 55% van het verkoopvolume. En binnen de zuivelsector lieten melk en smoothies het afgelopen jaar de beste ontwikkeling zien, met stijgingen van respectievelijk 18,7% en 26,5% in waarde en volume.
- Biologische babyvoeding liet een stijging van 24,2% in waarde en 28,2% in volume.

Bron: Ministerie van LNV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven