"Met oogstrobots hoeft het niet veel arbeidsintensiever te zijn"

Bij pixellandbouw zwaait de plant de scepter

Een golvend goudgeel veld tarwe, haast glimmend bij zonsondergang. Een paar uur later is op diezelfde akker niks meer over van de romantische aanblik. Alle tarwe is geoogst, ook de twintig procent die nog niet helemaal rijp was. Pixellandbouw moet dat in de toekomst voorkomen.

Stel je bij pixellandbouw een levensgroot schaakbord voor met vlakken van vijftig bij vijftig centimeter. Op het ene vlak staat kool, op het andere wortel en daarnaast weer tarwe en ui. Je kunt op deze manier per pixel oogsten wat rijp is en de rest langer laten staan. De totale opbrengst van een akker wordt hierdoor hoger dan in conventionele monocultuur, waarbij alles in één keer wordt geoogst. In het gunstigste geval zelfs vijfentwintig procent.

Oogstrobots
Vergelijk het met een moestuin, waarbij je alleen oogst wat rijp is. "Maar we willen zeker niet terug naar de tijd van Ot en Sien", zegt Dirk van Apeldoorn, onderzoeker Gewasdiversiteit aan Wageningen University & Research. "Juist door de ontwikkeling van oogstrobots specifiek voor pixellandbouw hoeft het niet veel arbeidsintensiever te zijn. Die techniek is er nog niet helemaal maar we verzamelen met een proefakker alvast kennis voor als die er wel is."

Mengteelt
Pixellandbouw behoort tot de categorie 'mengteelt'. Ook strokenteelt is daar een vorm van, die al wel haalbaar is voor boeren. Daarbij staan verschillende gewassen naast elkaar in brede stroken van bijvoorbeeld zes of zelfs vierentwintig meter. Beide vormen van mengteelt bieden, naast een hogere opbrengst, ook ecologische voordelen. Ze trekken meer insecten aan en verhogen het bodemleven ten opzichte van een veld dat vol staat met één gewas. Daarmee vergroten ze de biodiversiteit op het land. En als één pixel of strook wordt geoogst dan kunnen de insecten nog vluchten naar het naastgelegen gewas.

Van Apeldoorn hoopt dat door invoering van mengteelt de ecologie weer leidend wordt voor agricultuur. "Het slaat een brug tussen natuur en landbouw en dat is waar we heen willen", vindt hij.

Opening academisch jaar
De balans tussen natuur en landbouw is vandaag (maandag 31 augustus) het centrale thema van de opening van het academisch jaar van Wageningen University & Research.  De opening start om 15:30 uur en is online te volgen.

Voor meer informatie: Dirk van Apeldoorn

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven