Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
4 t/m 7 september

Stoffels present op coronaproof Tomatenfestival

Arboretum Kalmthout zwaait de zomer uit met een kleurrijke buitententoonstelling over de tomaat. Van 4 t/m 7 september staan vooral heel veel speciale soorten centraal in het 'coronaproof' event, waarbij Stoffels Tomaten als grotere commerciële teler ook aanwezig is, net als vooral heel veel tomatenliefhebbers en hobbyisten. 

Inkomtickets met tijdslot zijn vanaf nu te boeken via de website van het arboretum.

De échte smaak van tomaten
In de loop van decennia zijn vele tomatenrassen hun oorspronkelijke, rijke smaak verloren van zodra ze in het commerciële circuit belandden. Maar dat tij is ondertussen gekeerd, aldus de organisatie in de aankondiging.

Niet alleen topchefs, maar ook consumenten stellen hoge eisen aan de kwaliteit die op hun bord belandt. Heirloomtomaten bieden een uitweg voor wie op zoek is naar de échte smaak van tomaat. Liever tomaten uit eigen land? Dan komt de consument uit bij klinkende namen als 'Ancienne Belge', 'Belgische Gele' en 'Wilrijkse Schone'. Tijdens het tomatenfestival kunnen bezoekers ruim 300 tomatenrassen bewonderen.


Bezoekers ontdekken honderden verschillende tomatenrassen, vooral oude heirloom-rassen maar ook de nieuwste creaties uit gespecialiseerde tomatenkwekerijen.

Zadenverkoop van bijzondere tomatenrassen
Moestuinliefhebbers mogen zich in de handen wrijven en zich helemaal laten gaan aan de zadenstand bij de tomatententoonstelling. De tomatenzaden zijn afkomstig uit de eigen zadenbank van Arboretum Kalmthout, die door de vrijwilligers jarenlang uitgebouwd is tot een collectie van ruim 400 verschillende tomatenrassen. Bezoekers kunnen aan de stand praktisch advies en tips krijgen bij de keuze van de juiste rassen voor hun moestuin, serre of vensterbank.

Coronaproof, zelfde tomaten andere presentatie
Deze editie van het tomatenfestival is anders dan gebruikelijk. Meest opvallende is de verhuizing van de tentoonstelling naar een plek buiten in de tuin. Daar is er veel plaats om afstand te houden en éénrichtingsbezoek te organiseren. 

Het aantal bezoekers blijft beperkt, iedereen moet vooraf via de website een ticket met tijdslot boeken, ook jaarkaart- en museumpashouders. Om iedereen dit het wil de kans te geven de tomaten te bewonderen, zijn er twee dagen aan het evenement toegevoegd: vrijdag en maandag. Op die manier zijn er meer tijdsloten ter beschikking en blijft het steeds rustig. 

De coronamaatregelen verbieden het aanbieden van proevertjes. Dit jaar zijn er dus géén tomaten te proeven. Ook de kookdemonstraties en groepsbezoeken zijn van het programma geschrapt.


Aan de verkoopstand van Stoffels Tomaten in 2019

Gespecialiseerde tomatenteelt
Voor het samenstellen van de tentoonstelling wordt zoals steeds beroep gedaan op gepassioneerde liefhebber-telers en op het gespecialiseerde bio-bedrijf van Philip Vermeulen, die met hart en ziel topkwaliteit oogst van bijzondere tomatenrassen.

Stoffels Tomaten, één van de grotere Belgische onafhankelijke vertegenwoordigers uit het commerciële circuit, zorgt voor heerlijk ongewone tomaten en Belgische klassiekers. Aan de verkoopstand kopen bezoekers tomaten om thuis de lekkerste gerechten klaar te maken.

Foto's: Arboretum Kalmthout

Publicatiedatum: