"De grote markt voor bio-katoen betekent een nieuw groeitijdperk"

Kledingconcern C&A trekt zich ook terug uit China

De terugtrekking uit de wereldmarkten gaat door: C&A verkoopt de Chinese activiteiten aan een Chinees investeringsfonds. Dit betekent dat de modeketen weer grotendeels Europees is.

De familie Brenninkmeijer, eigenaar van C&A, is op internationale retraite: na afscheid te hebben genomen van hun bedrijf in Brazilië en Mexico, verkopen ze nu ook hun Chinese tak. De koper is het Beijing Zhongke Tongrong Private Equity Investment Fund, zo maakte de raad van bestuur van C&A AG bekend. De overeengekomen prijs is niet bekendgemaakt.

Met 67 winkels in 23 steden is het Chinese bedrijf echter relatief klein gezien de enorme markt. In 2007 werd de eerste Chinese vestiging geopend en in 2014 ging het bedrijf Brenninkmeijer online in China. Alleen al in Europa heeft de textielketen 1.400 winkels. Maar ook in Duitsland zullen tientallen winkels worden gesloten.

China is altijd één van de belangrijkste groeimarkten voor C&A geweest, zei Allan Leighton, CEO van C&A AG. Maar 'lokale expertise met een sterk netwerk' is cruciaal om het 'volledige potentieel van C&A' te benutten, vooral in de coronacrisis.

C&A is één van de grootste afnemers van biologisch katoen, zegt Duan Xuefeng, algemeen directeur van Zhongke Tongrong Private Equity. De nieuwe eigenaar lijkt dit vast te willen houden: hij wil zich richten op expansie, "waarbij de grote markt voor biologisch katoen en kinderkleding een nieuw groeitijdperk betekent voor C&A in China."

Brenninkmeijers geven opnieuw hun Europese leiderschap op
In februari 2020 verkocht C&A zijn 77 winkels in 42 Mexicaanse steden aan het lokale handelsbedrijf Grupo Axo. De familieholding Cofra en haar Braziliaanse bedrijf gingen in oktober 2019 al naar de beurs. Hiermee en met de verkoop van de Chinese activiteiten is C&A uitgegroeid van een wereldwijd bedrijf tot een grotendeels Europees bedrijf.

Volgens geruchten waren Chinese investeerders enige tijd geleden al geïnteresseerd in de Europese activiteiten van C&A. Maar tot nu toe is er geen actie ondernomen.

Voor Europa kondigde het bedrijf nog een baaswijziging aan: de voormalige IKEA-manager Giny Boer wordt per 1 januari 2021 de nieuwe Europese baas. Na twee jaar vervangt ze Edward Brenninkmeijer, die als niet-uitvoerend bestuurder naar de raad van bestuur van C&A AG gaat. En Birgit Kretschmer zal de financiële activiteiten van C&A Europe overnemen.

Bron: Spiegel


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven