Kruisbloemige groenten in verband gebracht met lager risico op bloedvataandoeningen bij oudere vrouwen

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat broccoli en spruiten effectief kunnen zijn om bloedvataandoeningen te voorkomen. Het onderzoek, dat in het British Journal of Nutrition werd gepubliceerd, heeft aangetoond dat een hogere inname van kruisbloemige groenten, zoals broccoli, spruiten en kool, verband lijkt te houden met een lager risico op bloedvataandoeningen bij oudere vrouwen. 

Uit analyse van de gegevens van 684 vrouwen uit West-Australië die in 1998 werden geselecteerd, concludeerden de onderzoekers van de ECU School of Medical and Health Sciences en de Universiteit van Western Australia dat vrouwen met een voedingspatroon dat veel kruisbloemige groenten bevatte een kleinere kans hadden op aderverkalking in de aorta, een belangrijke marker voor structurele aandoeningen aan de bloedvaten.

Eurekalert.org citeerde hoofdonderzoeker Lauren Blekkenhorst: "Tijdens eerdere onderzoeken ontdekten we dat een hogere inname van kruisbloemige groenten de kans op een hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of beroerte, verlaagde maar we wisten niet precies waarom dit zo was. De bevindingen uit deze nieuwe studie geven ons inzicht in de potentiële mechanismen die hiermee te maken hebben."

"We hebben nu vastgesteld dat oudere vrouwen, die dagelijks grotere hoeveelheden kruisbloemige groenten eten, een lager risico hebben op verkalking van de aorta. Eén bestanddeel dat volop aanwezig is in kruisbloemige groenten is vitamine K, dat een rol zou kunnen spelen in het tegengaan van aderverkalking."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven