Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Bright Lights' vanuit de schaduw in de spotlights

Odin werkt al jaren samen met het Limburgse tuinbouwbedrijf De Waog van Wiel van den Bool en Trudelies Dorssers. In 1981 startten zij De Waog. Daarmee is dit het oudste biologische tuinbouwbedrijf van Limburg. Wiel en Trudelies hebben een passie voor het verbouwen van aparte, onbekende gewassen en deze nieuw leven in te blazen.

Je vindt hun bijzondere gewassen regelmatig in de Odin groente- en fruittassen. Zo is in week 35 het groenteabonnement gevuld met onder andere snijbiet 'Bright Lights'. De naam spreekt voor zich met de felle, bijna lichtgevende, kleuren. Odin-medewerkster Sanne Verhoeven sprak met Wiel om erachter te komen hoe tuinderij De Waog ervoor zorgde dat de 'Bright Lights' de afgelopen jaren vanuit de schaduw steeds meer in haar verdiende spotlights terecht is gekomen.

Wiel, kun je iets meer vertellen over de snijbiet die jullie telen?
"15 jaar geleden werd snijbiet vooral door hobbytuinders geteeld, maar je zag ze eigenlijk nergens. En als je ze al ergens zag, was het vooral groene snijbiet. Wij besloten toen om ‘Bright Lights’ te gaan telen. De regenbooggekleurde snijbiet is prachtig om te zien, lekker en ook heel gewild. Het duurt even om zo’n nieuw product op de markt te brengen. We hebben het eerst geïntroduceerd bij natuurvoedingswinkels, zoals bij Odin. En langzaamaan werd het steeds meer opgepikt. Ondertussen zie je deze snijbiet in bijna elke supermarkt. Daar hebben wij voor gezorgd."

Hoe ziet het teeltplan van de snijbiet eruit op de Waog?
"We streven ernaar om groenten zo vroeg mogelijk in het jaar aan te kunnen bieden en zo lang mogelijk. Daardoor zaaien wij snijbiet voor, zodat hij zo vroeg mogelijk buiten kan in de volle grond. Eind maart zaaien we en rond mei kunnen we de eerste oogst al doen. Je kunt van een plant meerdere keren oogsten. Als het ene veld dan leeg is gaan we door naar het volgende veld. Dit proces herhalen we tot in de winter. En dan begint alles weer van voor af aan. We planten elk jaar meer, zo populair zijn ze!"

"Het liefste plukken we de bladeren allemaal stuk voor stuk met de hand. Zo kun je de mooiste en grootste bladeren ertussenuit kiezen. Dit is alleen erg arbeidsintensief. Vandaar dat wij meestal de krop door snijden. Waar de naam snijbiet dan ook aan te danken is."

Hoe bestrijden jullie ziektes en plagen?
"We doen niet aan bestrijding. Heel af en toe duiken er luizen op, maar dat is meestal plaatselijk. Als er meeldauw op de bladeren zit en het wordt te erg moeten we het hele veld maaien en opnieuw beginnen. Maar gelukkig verloop de teelt het meeste van de tijd goed. We werken al 40 jaar biologisch en is er bij ons op het land een natuurlijk evenwicht ontstaan."

Zoete bataat, yacon, paarse bloemkool, grijze pompoenen, groenlof, witte zoete uien, romanesco-courgette, palmkool, paarse bloemkool en romanesco, pawpaw, fles kalebassen… En dat is nog maar een selectie. Als je ziet wat jullie allemaal verbouwen. Hele bijzondere gewassen. Hoe komen jullie erbij bepaalde gewassen te gaan verbouwen?
"Gewassen telen die zich op de één of andere manier onderscheiden van wat er al in Noord-Europa geteeld wordt, is echt een passie van ons. Een voorwaarde om ze in ons assortiment op te nemen is dat ze iets moeten toevoegen. Dat kan zijn een aparte smaak, kleur, toepassingsmogelijkheden, gezondheid, et cetera. Een groot voordeel dat wij hebben ten opzichte van veel andere biologische landbouwbedrijven is dat we naast de productie ook een winkeltje hebben bij onze boerderij. We luisteren goed naar de klant en komen zo vaak op ideeën om weer eens wat nieuws uit te proberen."

Door: Sanne Verhoeven, Odin

Publicatiedatum: